НОВИНИ

Борисов: До 10 дни ще предложим на ПП-ДБ коалиционно споразумение

Зеленски очакваше подкрепената от парламента военна помощ, а получи меч, доста цинично, коментира лидерът на ГЕРБ

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:02, 27.02.2024
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му е отговорна и затова до 10 дни ще предложи на ПП-ДБ коалиционно споразумение. В него ще бъде заложено изискването министрите в кабинета да бъдат подбрани на принципи на електоралната тежест, изразена чрез депутатите в парламента. Борисов подчерта, че хората гласуват на избори не за състав на регулаторите, а за управление на страната и членове на правителството.

"За да направим истинска оценка на министрите, ние понеже сме отговорна партия и повече в такива сглобки, недоизказани, невидени, неорганизирани няма просто да участваме. В рамките на десетина дни ние изготвяме едно коалиционно споразумение, което започва от мандата на Министерски съвет. Ще предложим пропорционално с еднакво носене на отговорност и нов преглед на министрите. Ние няма да участваме в такива преговори, в който талантът на Кирил Петков, хвърляйки ни към Външно министерство, да остане зад скоба какво е било през деветте месеца. Договаряме се първо за министрите, пропорционално на базата на електоралната тежест, изразена през депутатите в парламента", каза Борисов.

По думите му след това ще бъде обсъден въпросът с регулаторите.

Украинският президент Володимир Зеленски очакваше да получи одобрената от българския парламент военна помощ от Украйна, но вместо това получи меч при визитата на Денков в Киев. Доста конфузно се получи, коментира още лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред медиите.

"Ние в момента имаме един кабинет на външните работи. Ако погледнете колко народ се извървя в Париж последните седмици, в Украйна, някак си всичко, което касае хората в България мина по темата външни работи. Ние се превърнахме в държава на пътуващи министри, от които научаваме какво се случва в България или с какво ще задължат парламента да вземе решение."

"Беше забавно с меча до едно време, когато президента Зеленски не разбра какъв подарък са му дали, защото човекът очаква военната помощ, която българския парламент гласува, а вместо това получи меч. Точно конфузно се получи. Който се занимава с външни работи, трябва да се готви малко повече. Министърът на отбраната Тагарев ни махаше от Версай пак от подобна конференция. Когато се заговори от премиера Денков, че ще предостави на парламента да разгледаме съответното двустранно споразумение между България и Украйна", каза Борисов.

"Вярно е, че президента Зеленски, доста по-опитен човек, веднага каза какво има предвид - общо производство, съвместно производство на оръжия, обучение и всичко останало, това което българският парламент реши и трябваше вече да е в Украйна.", подчерта Борисов.

Лидерът на ГЕРБ припомни думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Алиансът няма да праща войски в Украйна.

"Към това се присъединява и нашата партия. Политиката не се прави в България и не се прави в полза на хората", заяви лидерът на ГЕРБ.

"Мен лично щеше да ме е срам да отида в Украйна, още повече, че Тагарев сам си пусна пост, че заминава в желанието си за самохвалство и то в тема, в която българският народ е толкова чувствителен за участие във война. Това самоизтъкване пред нашите западни партньори не мога да го разбера и те ни се чудят на акъла. БТР-ите са си още тука, а ние отиваме да подаряваме мечове, това е цинично", подчерта Борисов.


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС санкционира Хосе Луис Ачиари за нарушаване на наложено наказание
БФС санкционира Хосе Луис Ачиари за нарушаване на наложено наказание
Денков за ротацията: С Мария Габриел имаме разбирателство
Денков за ротацията: С Мария Габриел имаме разбирателство