НОВИНИ

Румен Радев: Изпращането на войски от натовска страна в Украйна означава глобален сблъсък

Вера Александрова
от Вера Александрова
11:59, 27.02.2024 (обновена)
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев предупреди, че евентуално изпращане на войски от натовски страни в Украйна, означава глобален сблъсък. Така държавният глава коментира казаното от френския президент Еманюел Макрон, че подобна възможност в дългосрочен план не бива да се изключва.

Радев допълни, че очаква премиерът Николай Денков да обясни какво значи анонсираната от него "готовност за двустранно споразумение за сигурност между Украйна и България".

Президентът Румен Радев заяви, че следи с тревога срещата за Украйна в Париж, организирана от Еманюел Макрон.

"Където започва да се тества общественото мнение за изпращане на войски на отделни държави. Защото всички ние виждаме, че стратегията на даване още и още оръжие, явно не дава резултат и тук трябва да бъдем много внимателни, защото големият проблем вече не е в оръжията. Големият проблем е, че свършват хората на бойното поле. Вярвам, че европейските лидери ще проявят достатъчно разум и един много балансиран подход в подкрепата към Украйна, така че да не стигаме до извънредна ескалация, да не стигаме до риск от трета световна война и ядрен конфликт", заяви Радев.

Президентът призова премиера Денков, който вчера беше в Украйна, да обясни какви ангажименти е поемал.

"Българският премиер да даде повече разяснение за това, което той вчера вече изложи като готовност за двустранно споразумение за сигурност между Украйна и България. Очакваме балансирани решения, разумен подход, най-вече от страна на българското правителство", заяви той.

Държавният глава коментира темата на среща с президента на Словения Наташа Пирц Мусар, която е на официлно посещение у нас по негова покана. Радев благодари за подкрепата на Любляна за пълноправното ни членство в Шенген и ОИСР.

Българският президент посочи, че в последно време расте напрежението в Западните Балкани, както и опитите на трети страни за повишаване му. Напомни, че ЕС оказва сериозна помощ тези конфликти да не минават критични граници, но смята, че е нужна по-голяма подкрепа.

"Очакваме наистина да се ускори процесът на европейска интеграция за Западните Балкани. Но нашата позиция е ясна, че този процес на интеграция и най-важният принцип – принципът на собствените заслуги, не трябва да стават заложник на геополитически съображения. Защото, ако ние безкритично, безпрепятствено ускорим този процес и по един много бърз начин приключим европейската интеграция, това означава ние да не бъдем сигурни в прилагането на основополагащи европейски ценности и принципи", каза Румен Радев.

Президентите на България и Словения заявиха, че европейската интеграция на Западните Балкани е ключов фактор за сигурността и стабилността в Европа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът остави на свобода и без мярка за неотклонение мъжа, обвинен за смърт след спречкване на пътя
Съдът остави на свобода и без мярка за неотклонение мъжа, обвинен за смърт след спречкване на пътя
Задълбочаване на свързаността между Гърция и България е ключово за Югоизточния регион, посочи Мария Габриел
Задълбочаване на свързаността между Гърция и България е ключово за Югоизточния регион, посочи Мария Габриел