НОВИНИ

Българската помощ, сътрудничеството в отбраната и още - за какво говориха Денков и Зеленски

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:00, 26.02.2024
Чете се за: 05:00 мин.
По света
Слушай новината

В деня на 10-годишнината от анексирането на полуостров Крим Николай Денков пристигна в Киев, начело на голяма делегация, включваща трима министри, двама заместник-министри и началника на отбраната.

Руската агресия в Украйна е заплаха за българската национална сигурност - с тези думи премиерът Николай Денков се обърна към Волоимир Зеленски в Киев. Пътуване с влак от полско украинската граница, посещение на разрушение от руските ракетни удари райони на Киев и ключови разговори за военна и хуманитарна помощ, съвместно производство в отбранителния сектор , енергетика, за България като съучредител на международна коалиция за връщане на депортираните на руска територия украински деца и за двустранно споразумение за сигурност - върху това се фокусираха Зеленски и Денков.

Николай Денков се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Маринския дворец - официалната му резиденция. След разговори на четири очи стана ясно, че двамата са обсъждали параметрите на военната и хуманитарна помощ, но не бяха съобщени подробности. Обсъждано е сътрудничество и съвместно производство в отбранителния сектор както и дали България да подпише двустранно споразумение за сигурността.

Украинският президент Зеленски заяви, че Украйна е заинтересувана от съвместно производство с България в отбранителния сектор.

"Украйна е много заинтересувана от съвместно производство с България и с други държави преди всичко с държави, които имат голям потенциал в отбранителната продукция. Смятам, че това ще бъде качествена копродукция, която може да осигури и работни места и пари. Говорим не само за военно време, а и след войната, защото отбранителните промишлености и в двете страни са заинтересувани", каза той.

Агресията на Русия е заплаха и за националната сигурност на България, подчерта Денков. А Зеленски благодари на страната ни за усилията за осигуряване на свободни маршрути за украински стоки през Черно море. Двамата отговориха и на въпроси на "По света и у нас".

БНТ: Г-н Денков, дали България ще подпише двустранно споразумение?

Николай Денков, министър-председател: Това ще бъде обсъдено и ще бъде решено. Ясно е, че ще изисква и решение от страна на народното събрание, така че няма как да отговоря без да сме минали през целия цикъл на обсъждания. Това, което мога да каже е, че България нито за един ден не е престанала да помага на Украйна. Помага и в момента. Ще продължи да помага независимо от това дали е подписано или не е подписано споразумението. Както в рамките на НАТО и на общите усилия на ЕС, така и по отношение на двустранните споразумения, които ние така или иначе ще подпишен и днес две такива и . Помощта за Украйна - казвам го искрено, е помощ за България, помощ за Европа.

БНТ: Г-н Зеленски, как оценявате ситуацията на фронта?

Володимир Зеленски, президент на Украйна: За това може да се говори много дълго - това е свързано с въпросите какво става на бойното поле, в икономиката, в обществото, дали съседите ни подкрепят или не - въпросите са много. Но с езика на нашите военни - когато ги питам какво става днес на бойното поле - ще отговоря на Вашия въпрос с техните думи - ситуацията е сложна, но изцяло под контрол.

Денков подари на Зеленски реплика на меча на хан Кубрат и напомни за завета към синовете му, че само единни могат да се непобедими.

"Обикновено когато ни подаряват нещо, аз казвам: много, много благодарим, но може ли все пак системи за ПВО", каза украинският президент.

Преди срещата със Зеленски българската делегация посети Соломянския район в Киев, където 30 блока са били разрушени при руска ракетна атака. Премиерът, заедно с украинския си колега Денис Шмигал, поднесе венец на Мемориалната стена на Михайловския площад в Киев.

Снимки: Министерски съвет

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на Хърватската народна банка: Мисля, че България ще покрие инфлационния критерий за еврозоната
Шефът на Хърватската народна банка: Мисля, че България ще покрие инфлационния критерий за еврозоната
Анонимен дари 1 млн. лв. на Софийския университет
Анонимен дари 1 млн. лв. на Софийския университет