НОВИНИ

Руският режим върви по стъпките на беларуския, смята журналистката Наталия Радина

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
16:42, 26.02.2024
Чете се за: 05:35 мин.
По света
Слушай новината

Гражданите на Беларус гласуваха за парламент в неделя. Но имаше ли всъщност истински избори? Знаете, на 19 февруари в затвора почина гражданския активист Ихар Ледник, осъден за "клевета" срещу лидера Лукашенко.

Миналата година и опозиционната беларуска социалдемократическа партия беше обявена извън закона. Дали сюжетът прилича на друг подобен? Ден преди вота журналистът Николай Кръстев разговаря с Наталия Радина, главен редактор на изданието в опозиция Chapter 97 или Глава/Раздел 97.

БНТ: Какво е основното послание от предишните избори в Беларус?

Наталия Радина: Може да се каже, че в Беларус еднозначно няма да има никакви избори в страната. Има сурова диктатура и изобщо не може да става въпрос за каквато и да било избирателна кампания, особено след събитията от 2020 година, когато Лукашенко изгуби с гръм и трясък президентските избори и обяви тотална война на народа си. Вече четвърта година в Беларус не спират масовите репресии, по затворите сега лежат огромен брой хора, не можем дори да преброим колко са политическите затворници. Може да се смята, че те са между 6 и 8 хиляди души. Правозащитниците дори не могат да научат имената на хората, които са по затворите. Задържаните са лишени от правото си на глас. Аз, като журналист, не мога да интервюирам когото и да било в Беларус, защото той веднага може да бъде арестуван, ако даде интервю на независима медия. Всички независими медии в страната са обявени от Лукашенко за екстремистки. На територията на Беларус няма нито правозащитни организации, нито независими медии, нито каквито и да било независими политически структури. Затова за какви избори можем изобщо да говорим?! В крайна сметка по между си се надпреварват представители на властите, т.е. марионетки на властите имитират някаква видимост на избори, трудно е да се каже, заради кого ще изобразяват тази картинка, тъй като в тези избори не вярват нито самите белоруси, не се заплуждават и западните политици. Всички виждат, че това е една сурова диктатура и там не протичат никакви други процеси, освен репресии срещу народа на Беларус.

БНТ: След убийството на Алексей Навални, като знаем какви процеси протичат в Русия, ще тръгне ли руската опозиция по стъпките на беларуската, като се знае, че съпругата му може да заеме неговото място?

Наталия Радина: Категорично мога да кажа, че руският режим върви по стъпките на беларуския и така е било винаги, репресивните мерки, прилагани от Лукашенко срещу опозицията, по-късно са прилагани и в Русия, включително убийствата на опонентите на президента, които Лукашенко започна да избива още през 1999 година, последвалият натиск срещу свободата на словото, срещу свободата на събиранията, арестите на кандидат президентите, тези масови репресии, които продължават до ден днешен всичко това го виждаме днес в Русия. Ако говорим за някакви тенденции сред опозицията, може би Юлия Навалная ще се превърне в един от лидерите й. Това не е изключено, това е нормално, тъй като тя е вдовица на Алексей Навални, когото смятам за герой. Този човек жертва живота си в името на идеята за свободна Русия. Не мога да говоря за политическите перспективи за Юлия Навалная, защото тя няма политически опит. Опитът на Светлана Тихановская в Беларус показа, че човек без политически опит, без минало, не може човек да се превърне в лидер на опозицията. Целият потенциал на Светлана Тихановская беше изразходван през тези години и беларусите днес не свързват с нея надеждите си за някакви промени.

БНТ: Как гледате на призива на руската опозиция към Европейския Съюз и Съединените Щати да не признават резултатите от президентските избори в Русия?

Наталия Радина: Разбира се, че не трябва да бъдат признавани резултатите от президентските избори в Русия, защото по същия начин, като и в Беларус няма никакви избори, днес няма никакви избори. Виждаме, че не са регистрирани независими кандидати за президентския пост, политиците, които могат да претендират за мястото на президента в Русия са или убити, или са в емиграция и това също не може да бъде наречено „избор".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Стоичков към Петър Хубчев: Ти беше Професора в нашия отбор
Христо Стоичков към Петър Хубчев: Ти беше Професора в нашия отбор
София домакинства на регионален лагер за баскетболисти под 14 години
София домакинства на регионален лагер за баскетболисти под 14 години