НОВИНИ

Руската опозиция отдаде почит на украинските жертви

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
23:26, 24.02.2024
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Участниците в конференцията на руската опозиция във Вилнюс също почетоха паметта на загиналите украински граждани във войната в Украйна.

Представителите на руската опозиция, намираща се в изгнание и събрала се на своята конференция на влиятелната им организация "Форум свободна Русия" в литовската столица в деня на втората годишнина от началото на кремълската война в Украйна почете паметта на загиналите украински граждани в нея.

Те се събраха пред посолството на Украйна във Вилнюс, където запалиха свещи и поставиха цветя. През целия ден тук идваха литовци, както и граждани от други бивши съветски републики, които почетоха паметта на загиналите украинци. Такъв беше и Стас от Беларус, чиято сестра със семейството й живее близо до Киев, но въпреки неговите призиви да напусне и да дойде при него и майка им във Вилнюс, отказва да го направи втора година.

Литва, както и останалите две балтийски републики Латвия и Естония, които заедно с Украйна бяха част от бившия СССР, е един от най-активните поддръжници на Украйна сред началото на руската агресия преди две години. Всичко тук потвърждава това в Литва, не само разветите знамена на Украйна, но и коментарите, които могат да бъдат чути във Вилнюс.

Пред камерата на БНТ публицистът и бивш вицепремиер на Русия по времето на президента Елцин в края на 90-те години Алфред Кох, коментира, че в Русия има диктатура.

"Русия върви по пътя на създаването на тоталитарна държава и това е съвършено очевидно.Политическите противници в нея биват преследвани. Има огромно количество политически затворници, икономиката и се милитаризира и войната, която води са всички признаци които показват, че днес в Русия има диктатура", каза Алфред Кох.

В края на конференцията на руската опозиция беше приета декларация, в която "Форум свободна Русия" призова да бъде разширена политическата, военната и хуманитарната подкрепа за Украйна и даде пълна подкрепа на онези руски граждани, които отказват да участват в престъпните действия на Кремъл.

Вижте видеото на специалните ни пратеници Николай Кръстев и оператора Цветан Благоев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Илиев награди новия световен шампион в СуперЕндуро Били Болт
Димитър Илиев награди новия световен шампион в СуперЕндуро Били Болт
Алавес и Майорка не успяха да се победят
Алавес и Майорка не успяха да се победят