НОВИНИ

Какво казаха политиците у нас за втората годишнина от войната в Украйна?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:09, 24.02.2024
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Според президента Румен Радев войната на Русия в Украйна е заплаха за глобалния мир и сигурност. По думите му тя се разраства и вече е прехвърлила границите на региона с разруха, бедност и кризи.

"За това и апелът трябва да бъде особено към всички европейски държави. Да търсим най-сетне автономно европейско решение, да търси диалога, да търсим всички механизми, с които да се прекратят незабавно военните действия и да се седне на масата да преговори", каза Румен Радев, президент на Република България.

Общоевропейската политика за сигурност се адаптира към новите обстоятелства, посочи пък председателя на Народното събрание Росен Желязков. Според него младите хора са най-уязвимата част от населението и те трябва добре да знаят и разбират процесите, които се случват и защо България подкрепя Украйна в този конфликт.

"Страна, която води своята война така, щото тази война да не се пренесе по- на запад и на югозапад. Не е клише да се каже, че войната, която се води в Украйна, е война за бъдещото на Европа", посочи Росен Желязков, председател на Народното събрание.

В обръщение премиерът Николай Денков заяви, че България ще продължи да подкрепя Украйна според своите възможности и законодателство. Страната ни остава ангажирана с процесите за установяване на мир, според плана на украинския президент Зеленски.

"Русия не може да спечели тази война и един ден ще има правосъдие за всички военни престъпления срещу украинския народ. А България остава солидарна с Украйна в битката й за справедлив мир - за Украйна и за всички демократични народи", подчерта Николай Денков, министър-председател.

ПП-ДБ внесоха в парламента декларация, с която предлагат законови промени, които да гарантират ефективно прилагане на санкциите срещу Русия и ограничаване на пропагандата на Кремъл. Лидерът на ГЕРБ критикува военния министър Тагарев, че не е изпълнил решения на парламента за предоставяне на военна помощ на Украйна.

"Ако ми дадат същия отчет и се окаже, че вчера са правили Министерски съвет, за да ни кажат, че нещо трябва да се ускорява, а те не са свършили основните неща, няма как аз да накарам 69 депутати да гласуват за такова правителство, за такъв министър", каза Бойко Борисов, председател на ГЕРБ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ирена Мишонова пред БНТ: Стана някакъв срив, учудена съм колкото и всички останали
Ирена Мишонова пред БНТ: Стана някакъв срив, учудена съм колкото и всички останали
Киара Андонов пред БНТ: Треньорът ни цяла седмица ни подготвяше за тези нестандартни ситуации срещу Славия
Киара Андонов пред БНТ: Треньорът ни цяла седмица ни подготвяше за тези нестандартни ситуации срещу Славия