НОВИНИ

Война на фронта и в тила: Украйна се бори и с недостиг на оръжие и муниции

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:07, 24.02.2024
Чете се за: 06:10 мин.
По света
Слушай новината

Русия се възползва от забавянията в помощта за Украйна и ситуацията на фронта с висока концентрация на руски части е "изключително трудна". Тази оценка на украинския президент в края на втората година от войната обобщава проблемите пред украинската армия. Силите на Киев изпитват недостиг на хора, артилерийски снаряди, противовъздушни средства и далекобойни оръжия. За пореден път стана ясно, че ходът на бойните действия зависи и от работата на тила и чуждестранната помощ.

Украйна си осигури западни танкове и бронирани машини, бронебойни средства, гаубици, ракетни системи "Хаймарс" и френско-британски ракети "Скалп - Сторм Шедоу". Увеличи и собственото си производство на оръжие и боеприпаси, но мунициите постъпват по-бавно, отколкото украинските части ги изразходват.

В условията на позиционни битки се разразиха война на дронове, артилерийски дуели и размяна на ракетни удари. Руските части обаче стрелят около пет пъти повече от украинските.

"Ситуацията е изключително трудна на някои участъци от фронта, където Русия е струпала максимални резерви. Възползват се от забавянето на помощта за Украйна. Има дефицит на артилерия, нужна е противовъздушна отбрана на фронтовата линия и голям обхват на нашите оръжия. Помощта за Украйна се забави заради вътрешно-политически проблеми сред съюзниците й от двете страни на океана. След много усилия Евросъюзът преодоля унгарската блокада на пакет от 50 милиарда евро, но 60 милиарда долара от Съединените щати за Киев станаха заложник на противоборствата между демократи и репуликанци в Конгреса", каза Володимир Зеленски - президент на Украйна.

"Републиканците правят голяма грешка, като не се отзовават. Начинът, по който обръщат гръб на заплахата от Русия, начинът, по който обръщат гръб на НАТО и на нашите задължения - това е шокиращо. Никога не съм виждал подобно нещо", заяви Джо Байдън - президент на САЩ.

"За съжаление поддържането на Украйна в условия на изкуствен дефицит на въоръжение, в частност на артилерия и далекобойни системи, позволява на Путин да се адаптира към настоящата интензивност на войната. Тези самоотслабвания на демокрацията във времето подкопават общите ни резултати", смята Володимир Зеленски - президент на Украйна.

Евросъюзът призна, няма да е в състояние да достави на Украйна обещаните един милион снаряда до март.

"От март до началото на тази година вече сме доставили 330 хиляди снаряда. Това е една трета от нашата цел, основно осигурени от наличните запаси на склад. Очаквам този брой да нарасне с още 200 хиляди до 524 хиляди. Това е малко над 52 процента от поставената цел", обясни Жозеп Борел, - външна политика и сигурност на ЕС.

Острият дефицит на снаряди в Украйна се превърна в предизвикателство и за военно-промишления комплекс на западните й съюзници. Оказа се, че те трябва да доставят муниции за украинските части на фронта и едновременно да попълнят собствените си запаси, изтощени от досегашната помощ за Украйна. Угрижени държавници се появиха в производствените халета. Най-големият оръжеен производител в Европа "Райнметал" до пролетта ще построи завод за снаряди в Украйна. Пред Би Би Си обаче ръководителят на концерна Армин Папергер призна, че Европа се нуждае от 10 години, за да стане напълно готова да се отбранява сама.

"Путин пресмята, той знае, че нямаме достатъчно муниции за Украйна и за самите нас. И когато мисли, че има шанс, ще се опита да нападне. Ето защо производството е важно не само за снабдяването на Украйна и Бундесвера, но и като сигнал към Путин, че няма да има шанс, когато ни нападне", коментира Нико Ланг, експерт по сигурност на Мюнхенска конференция по сигурността.

Русия активно използва най-съвременни ракети "Кинжал" и за първи път изстреля и хиперзвуковата "Циркон". Москва разполага и с огромни запаси от класическо въоръжение, останали от времето на Съветския съюз. Развива и допълнителни производствени мощности, включително на дронове и нови системи. Руският военно-промишлен комплекс увеличи рязко производството на снаряди и планиращи управляеми бомби.

"Сега трябва да преминем към следващия етап, който наричаме "решение на задачите, възникнали в хода на войната. Много от тях са известни - това са въпросите на ретранслация, на насочване, управление и определяне на целта", категоричен е Сергей Шойгу, министър на отбраната на Русия.

Москва отрича оценки на западното разузнаване, че получава ирански дронове, снаряди от Северна Корея, а напоследък и балистични ракети. В близко бъдеще Украйна очаква да пристигнат обещаните бойни самолети F-16 от Нидерландия, Дания и Норвегия. Заговори се и за предаване на Киев на по-старите френски машини Мираж-2000. Надеждите са през пролетта западната помощ да укрепи украинските отбранителни линии и да осигури по-стабилна защита срещу руската артилерия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свидетели сме на филма "ни чул, ни видял" при изслушването на Зартова, каза адвокатът на Каламарис
Свидетели сме на филма "ни чул, ни видял" при изслушването на Зартова, каза адвокатът на Каламарис
Петър Шопов пред БНТ: Играхме доста смело и с настроение, което доведе до този успех
Петър Шопов пред БНТ: Играхме доста смело и с настроение, което доведе до този успех