НОВИНИ

Делян Пеевски и Джевдет Чакъров са избрани за председатели на ДПС

Предсрочни парламентарни избори могат да дестабилизират страната и да предизвикат наказателен вот, предупреждава Ахмед Доган

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:06, 24.02.2024
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Джевдет Чакъров и Делян Пеевски са избрани за председатели на ДПС, потвърдиха за БНТ от пресцентъра на партията.

Това е станало при единодушно гласуване анблок на Националната конференция на ДПС.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган не присъства лично на 11-ата конференция на ДПС.

В слово, представено от евродепутата Искра Михайлова, Доган обясни смисъла на съпредседателството и предложи номинираните Делян Пеевски и Джевдет Чакъров да бъдат гласувани в пакет, за да покажат единство.

"Съпредседателството по дефиниция е контрапункт на едноличните решения, затова означава дебат в колективните органи на всяка организация и взимане на общи решения. Когато това не е възможно поради наложителна оперативност за едно или друго действие или позиция, двамата председатели решават на тяхна отговорност какво да предприемат."

"Д-р Ахмед Доган аргументирано предлага партията да се оглави от двама съпредседатели г-н Делян Пеевски и д-р Джевдет Чакъров. Г-н Пеевски със своя прагматизъм, хладнокръвие и ясно изразени позиции взаимно се допълва с опитния народен представител Д. Чакъров бивш министър на околната среда и водите и бивш дългогодишен зам. председател на Либералния интернационал", каза Юнал Лютфи, член на ЦОБ на ДПС.

Оценките за ролята на партньорите за решаване на военния конфликт доминира в политическото обръщение на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. В него се казва, че очаква нов договор за НАТО и е време Европа да преосмисли ролята на втора цигулка в колективната сигурност.

Ахмед Доган постави задача на ДПС да разширят периферията и да покажат тежестта и престижа на ДПС на фона на властовите недоразумения и „ротации" на управляващите.

"Трябва да ни е ясно, че едни предсрочни парламентарни избори по формулата „2 в 1" може допълнително да дестабилизират страната и да предизвикат наказателен вот с непредвидими последици", прочете Искра Михайлова - евродепутат от ДПС.

Нова начало и връщане при хората пожела Доган на съпартийците си, за да не се превърнат в платена бутикова партия. Във видеообръщение ДПС получи поздрав и от турския президент Ердоган с думите , че България е много ценен съюзник и надежден приятел на Турция.

"ДПС има нужда да съживи и активира модела си на работа с реалните хора и местните партийни структури, както и в решаването на нововъзникващите проблеми на хората от местната власт.Ако този постоянен ангажимент към нашите избиратели не се превърне в приоритет за ДПС, перспективата да се превърнем в бутикова платена партия е сигурна", прочете Искра Михайлова - евродепутат ДПС.

На конференцията на ДПС присъстваха над 350 гости от парламентарно представени партии, извънпарламентарни партии, синдикати, европейски и световни либерални представители, дипломати, представители на вероизповеданията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Антов с цял мач при равенство на Кремонезе с Палермо
Валентин Антов с цял мач при равенство на Кремонезе с Палермо
Тялото на Навални е предадено на неговата майка
Тялото на Навални е предадено на неговата майка