НОВИНИ

Един живот по-малко: Автор на политически речи загива на фронта

Евген Шаян, коментирал войната за БНТ, вече е сред десетките хиляди убити

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
14:23, 24.02.2024
Чете се за: 05:07 мин.
По света
Слушай новината

Усилията за установяване на точния брой загинали след две години война в Украйна се увенчават с приблизителни данни. Големи са разминаванията между официалната статистика и реалните загуби. Броят на цивилните украински жертви варира от 10 хиляди към края на миналата година до няколко десетки хиляди, предвид съобщенията, че само при обсадата на Мариупол поне 25 хиляди души са били погребани в масови гробове.

Военните и от руска, и от украинска страна пазят в тайна чувствителната информация за жертвите. След есента на 2022 година оценките за загиналите войници идват от чуждестранни разузнавателни служби. Американски доклад за миналата есен сочи над 70 000 загинали и 120 000 ранени украински и над 120 000 загинали и 180 000 ранени руски военни. За цената на един човешки живот на фронта разказва Милен Атанасов.

Загубата на човешки животи в Украйна е зловещо ежедневие. За цивилните, а и за онези, на които се е наложило да сменят цивилните дрехи с бойна униформа и да вземат оръжие.

29.10.2022 г.

"Сега животът ми е съвсем различен. Не мога да кажа дали той е по-лош или по-добър. Просто е различен. Интересно е, че, нали знаете - много психолози казват, че след 40 години момчетата порастват и стават мъже. Някак смешно е. Аз съм на 41 и вече бях започнал да търся някаква промяна в живота си. И не мога да кажа, че стана нещо хубаво. Но това просто се случи", разказва Евген Шаян.

До войната Евген е семеен човек с жена, дъщеря и специфична работа - пише речи за политици. Подготвя ги за медийни изяви и участия в митинги. Приятелите ценят много чувството му за хумор. Бойните му другари - също. Ненапразно позивната му е "Пух". Добродушен мъж, принуден да воюва. До кога?

"Знаете ли, винаги когато се наложи да отговарям на такива въпроси, аз питам: на каква цена, как трябва да завърши тази война? На първо място - за Украйна. Защото цената за Русия лично мен не ме интересува... Какво ще струва това на Украйна в човешки животи, в ресурси, в емоции за Украйна? Противниците ни са повече от нас. Те могат да мобилизират повече хора. И дори могат да ги сложат в стари танкове, но пак ще са повече от нас и ние трябва да се справим с това, трябва да устоим", убеден е Евген Шаян.

Този разговор с Евген, посветен на психологическите белези от войната, беше излъчен по БНТ в края на октомври 2022 г. През следващите единайсет месеца редникът-доброволец действаше в различни райони на Украйна. Спазваше военната тайна и не споделяше публично подробности за бойните действия. Снимките му разказваха за миговете на спокойствие, за кратките срещи с приятели и близки, за леката насмешка, с която умният, сърцат мъж приема войната. Тази е последната, публикувана в социалните медии - от 6 септември миналата година. Два дни по-късно в профила "Украински легион" се появява смразяващо съобщение:

"06.09.2023 г. при изпълнение на бойна мисия загина нашият брат Евген Шаян (Пух).
Като всички нас, Пух не е роден за война, но в първия ден от мащабната инвазия се застъпи за родината, беше добър приятел, надежден брат и истински воин, а в най-трудните моменти събираше волята в юмрука си и подкрепяше другите. Той беше истинският. Ще ни липсваш, Пухчо!".

Няма подробности за обстоятелствата, при които загива Евген. През януари той е награден посмъртно с орден "За мъжество III степен" от украинския президент Володимир Зеленски. Отличие, към което Евген никога не се е стремил. Но което със сигурност е заслужил.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хебър спечели гостуването си на Локомотив Пловдив с гол в 101-ата минута
Хебър спечели гостуването си на Локомотив Пловдив с гол в 101-ата минута
Радослав Янков преодоля квалификациите на паралелния гигантски слалом в Полша
Радослав Янков преодоля квалификациите на паралелния гигантски слалом в Полша