НОВИНИ

Днес - повече от всякога, имаме нужда от единство, каза главнокомандващият въоръжените сили на Украйна

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
12:01, 24.02.2024
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Две години под ужасяващия натиск на войната - смърт, разрушения, заплахи и несигурност в Украйна. Преди две години Русия нападна Украйна. В Париж, Берлин, Лондон, Варшава, Прага и други европейски градове ще има шествия в знак на солидарност с украинския народ. В Киев пристигнаха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и премиерите на Италия, Белгия и Канада - Джорджа Мелони, Александър де Кроо и Джъстин Трюдо. И тази нощ ударите не спряха. В Одеса загина един човек. В Киев звучаха сирени за въздушна тревога.

"Нека изясним нещо: преди две години, на този ден, хората не вярваха, експерти, дипломати, не вярваха, че Украйна ще оцелее при пълномащабна инвазия на Русия. Днес същите тези хора не вярват, че Украйна ще спечели войната. Вече веднъж се оказа, че грешат. Ще се окаже и втори път, че грешат", заяви Дмитро Кулеба, външен министър на Украйна.

"Днес се навършват 2 години от пълномащабното нахлуване на Руската федерация на територията на Украйна. Две години, които превърнаха десетгодишната война в най-мащабната в Европа от времето на Втората Световна война".

"Когато многобройни колони руски окупатори се насочиха към всички краища на Украйна, когато хиляди ракети и бомби се изсипваха върху нашата земя - никой в света не вярваше, че ние ще устоим. Никой, освен украинската армия, която от първите минути влезе в бой с врага".

"И накрая за най-важното. Днес - повече отвсякога, имаме нужда от единство.
Убеден съм, че в единството се крие нашата победа. И тя задължително ще се случи. Защото светлината винаги побеждава тъмнината! Слава на Украйна!", каза Александър Сирски, главнокомандващ въоръжените сили на Украйна.

Вижте повече в прякото включване на специалния пратеник на БНТ Тоня Димитрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йенс Столтенберг: Украйна ще влезе в НАТО, не е въпросът дали, а кога
Йенс Столтенберг: Украйна ще влезе в НАТО, не е въпросът дали, а кога
Да управляваш разкъсана от война страна - как се промени Зеленски за две години?
Да управляваш разкъсана от война страна - как се промени Зеленски за две години?