НОВИНИ

Радев за случая с Нотариуса: Да оказваме натиск, за да бъдат разкрити всички зависимости

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
10:14, 24.02.2024
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

"Да оказваме натиск, за да бъдат разкрити всички зависимости", каза президентът Румен Радев след официалното откриване на Общото събрание на адвокатите от страната.

"Според мен е изключително важно да не позволим скандалите, които палят около себе си, меморандумите, които се подхвърлят, да отклонят вниманието от основния въпрос - а той е изсветляване на нерегламентирано влияние и изсветляването на всички тайни магистратски клубове и стигане до сърцевината, не само в съдебната система, но и откриване на политическите покровителства, защото знаем, че една такава брутална изградена мрежа за влияние върху правосъдната система няма как да мине без политическо покровителство", каза Радев.

По думите му "каквато и да е съдбата на това правителство, ние трябва да стигнем до края".

"Ако няма съответната политическа воля сред управляващите, ще имаме за в бъдеще превзети институции. Най-вероятно тези клубове ще надживеят ротацията", предупреди президентът.

Радев призова да се оказва натиск , както от обществото, така и от медиите, върху отговорните институции, така, че да бъдат разкрити всички зависимости.

"Ако ние продължаваме по същия начин ще затънем в беззаконие и безнадеждност. Затова е особено важно да има силна обществена реакция и натиск", смята президентът.

За годишнината от войната в Украйна той каза:

"Заклеймихме агресията на Русия срещу Украйна. За съжаление виждаме, че тази война вече втора година не спира. Напротив - тя се разраства. Тя вече е заплаха за глобалния мир и сигурност. Тя прехвърли границите на региона с разруха, бедност, кризи от всякакъв характер", посочи президентът.

"Апелът трябва да бъде особено към ЕС да търсим най-сетне автономно решение за прекратяване на военните действия, и да седнем на масата на преговорите", призова Радев.

"Изумителна е лекотата, с която лидерите в некоалицията ту се обичат и легитимират, ту се изобличават взаимно. Това показва само едно, че т.нар. евроатлантическа некоалиция функционира изцяло и извън всякакви евроатлантически принципи и ценности, а единствено се крепи на интереси", коментира отношенията между различните политически партии Радев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бам Адебайо и Джими Бътлър изведоха Маями Хийт до победа в Ню Орлиънс
Бам Адебайо и Джими Бътлър изведоха Маями Хийт до победа в Ню Орлиънс
Виляреал спечели гостуването си на Реал Сосиедад в Ла Лига
Виляреал спечели гостуването си на Реал Сосиедад в Ла Лига