НОВИНИ

Да управляваш разкъсана от война страна - как се промени Зеленски за две години?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:55, 24.02.2024
Чете се за: 08:42 мин.
По света
Слушай новината

Две години война, които промениха живота на света, на украинците и на един мъж - Володимир Зеленски. От знакови срещи със световни лидери, през втвърдяване на тона в речите на украинския лидер, до сътресения по високите етажи на властта - как се управлява разкъсваната от война Украйна?

Дълбоки са следите, които 730 дни война оставят. Почти няма и помен от лъчезарния комедиен актьор, прочул се с ролята си на украински президент. Сянката на войната е видима върху Володимир Зеленски. И осезаема във все по-категоричния тон, с който украинският президент застава пред западните лидери. Знае, че умората от войната все повече обхваща както част от украинците, така и политиците, от които зависи подкрепата на Запада.

"24 февруари беше денят, който сложи край на света такъв, какъвто го познавахме. Свят, в който има правила и закони, чиято цел е да защитават живота. Нашата съпротива и подкрепата на нашите партньори засега пречат на пълното разрушаване на тази система. Колко още светът ще позволява на Русия да действа по този начин? Това е най-важният въпрос, който трябва да си зададем. Колкото по-дълго продължава руската агресия, толкова по-големи промени ще се случват по света. Може би хората ще започнат да живеят в свят, в който локалните войни излизат извън пределите на границите. Всяка избухнала война рискува да се превърне в глобална катастрофа", каза Володимир Зеленски, президент на Украйна, на 17.01.2024 г.

От Съединените щати, през Великобритания, Германия, Франция и Италия, до Япония, Аржентина и Кабо Верде - в близо 40-те си задгранични визити за изминалата година, украинският президент имаше една цел - осигуряване на още помощ за армията. Сред най-емоционалните остава посещението му в Полша, която от началото на войната оказва военна помощ и приютява украински бежанци.

През юли Володимир Зеленски пристигна в София:

"Радвам се да посетя вашата страна, вашата столица по покана на правителството на България, по покана на премиера. И да благодаря. Много е важно, че в тази морална криза в Европа България е защитник. И е противник на политиката на геноцид, която Русия води срещу нашата страна, срещу нашата независимост и свобода и срещу нашите хора", каза Зеленски на съвместна пресконференция с премиера Николай Денков на 06.07.2023.

Сърдечно посрещнат от лидерите на Г-7 в Япония, прекарал 40 минути в разговор за мира с папа Франциск. Аплодиран на крака по време на 78-мата Обща среща на ООН. Зеленски призова страните от ООН да бъдат единни срещу агресията. Гладът, студът и отвлечените украински деца бяха сред акцентите в речта му. И заплахата Русия да прибегне до ядрено оръжие.

"Ядрените оръжия са най-страшното нещо в този момент. Макар и привидно да не се използват, рискът от масово унищожение става все по-реален. Агресорът превръща всичко в оръжие, а то може да бъде използвано не само срещу нашата държава, но и срещу вашите", каза Зеленски на 19.09.2023 г.

Не спираха срещите му с лидерите на страните от ЕС и НАТО. И докато Брюксел официално даде зелена светлина за начало на преговорите за членство на Киев, от НАТО остават сдържани за евентуално присъединяване на Украйна. "Нека си спестим разочарованието" бяха част от думите на Зеленски пред лидерите на военния съюз.

"Всяка малка пречка пред влизането на Украйна в НАТО, е знак за нечий страх от Русия. Това е огромна грешка, която само засилва амбициите на руския президент", коментира украинският президент на 11.10.2023.

С началото на войната между Израел и Хамас, дойде и неизбежното насочване на погледа към Близкия изток.

"Войната в Близкия изток отнема фокуса на вниманието от Украйна. Вярвам, че това е и една от целите на Русия. Осъзнават, че вниманието към Украйна ще намалее. И това е факт, виждаме резултатите", посочи Зеленски на 04.11.2023.

Обещания за изтребители, ПВО-системи и муниции - Зеленски получи гръмки заявки от редица лидери, че военната и финансова помощ за Украйна ще продължават. Но когато месеци след началото ѝ, украинската контраофанзива не постигна очакваните резултати, в редиците на армията се появи разделение. Дойде и признанието - доставките на оръжия се бавят, боеприпасите не стигат. Генерал Валерий Залужни - човекът, под чието ръководство беше спряно настъплението на руските сили към Киев, беше заменен от Олександър Сирски. "Имаме нужда от свежи сили в армията", каза Зеленски. Здрависване от президента и награда за висок принос към Украйна - така Залужни и Зеленски се разделиха пред камерите.

Генералът е спряган и за потенциален кандидат-президент. Според проучване, Валерий Залужни е считан за национален герой, а 88% му имат пълно доверие. За година рейтингът на Зеленски е паднал от 84% на 62%. Амбициите си за поста не крие и бившата боксова звезда и настоящ кмет на Киев Виталий Кличко. Смяна на властта обаче засега не е на дневен ред - през март в Украйна трябваше да се проведат президентски избори, но Зеленски заяви, че провеждането им по време на война е практически невъзможно - милиони украинци са избягали в чужбина, градове са сринати със земята, а безопасното провеждане на вота няма как да бъде гарантирано.

"Във време на война, когато сме изправени пред редица предизвикателства, е изключително безотговорно да хвърляме в обществото темата за изборите по такъв фриволен начин", каза Володимир Зеленски на 06.11.2023.

Разкъсваната от война Украйна не беше подмината и от корупционни скандали по високите етажи на властта - от мними обществени поръчки за генератори, дрехи за армията и в пъти завишени цени на храната за войниците - милиони са потънали в джобовете на властимащи. Заваляха уволнения - на областни управители, зам.-министри и дори на министъра на отбраната Олексий Резников. Зеленски обяви: "Всички в системата, които не отговарят на основните изисквания на държавата и обществото, не трябва да седят на столовете си."

В момент на патова ситуация на фронта, ролята на Зеленски начело на Украйна става все по-решаваща. Той е лидерът, който трябва да противостои на умората, да поддържа духа и да брани каузата на Украйна пред света.

"Благодарен съм на всеки, който не остава безразличен. Само заедно и само единни, можем да надделеем над терора. И ще го постигнем. Държави, лидери, народи", заяви той на 10.06.2023.

Снимки: БГНЕС/Архив

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес - повече от всякога, имаме нужда от единство, каза главнокомандващият въоръжените сили на Украйна
Днес - повече от всякога, имаме нужда от единство, каза главнокомандващият въоръжените сили на Украйна
На фронта в Украйна: Големите битки и динамиката на бойните действия
На фронта в Украйна: Големите битки и динамиката на бойните действия