НОВИНИ

Зеленски отправи предупреждение и поиска повече помощ на конференцията по сигурност в Мюнхен

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
22:00, 17.02.2024
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

В Мюнхен външните министри от Г-7 призоваха Русия да изясни всички обстоятелства около смъртта на Навални.

В същото време президентът на Украйна Володимир Зеленски произнесе реч на конференцията по сигурността. Той предупреди Киев да не бъде държан в изкуствен дефицит на оръжия. Според Зеленски, ако не се действа сега, Путин ще превърне следващите няколко години в катастрофа.

Украинският президент Володимир Зеленски се присъедини към участниците в мюнхенската конференция по сигурността след посещения в Берлин и Париж, където получи уверения за сигурността на Украйна и отправи предупреждения.

Зеленски имаше ключови срещи и обвърза благодарността към Запада с още призиви за повече доставки на оръжие, за да не се действа в полза на Путин.

"За съжаление, поддържането на Украйна в изкуствен дефицит на оръжия, особено в дефицит на артилерия и възможности за голям обсег, позволява на Путин да се адаптира към настоящата интензивност на войната. Това отслабване на демокрацията с времето подкопава нашите съвместни резултати", каза президентът на Украйна Володимир Зеленски.

На фона на опасенията за намаляване на американската помощ, ако Доналд Тръмп се върне на власт Зеленски отправи покана.

"Ако Тръмп дойде, готов съм да отида с него на фронтовата линия", обяви Зеленски.

Засега искането на Джо Байдън за още 60 млрд. долара за Киев е в застой в Конгреса на Съединените щати заради противопоставяне на републиканци под влиянието на бившия президент. Американската помощ е жизненоважна и друга алтернатива няма, коментира Зеленски.

Разчитаме на Вашингтон като на стратегически партньор, увери украинският държавен глава след среща с вицепрезидента Камала Харис.

"Не питайте Украйна кога ще приключи войната. Попитайте себе си защо Путин все още е в състояние да я продължи", каза още Зеленски пред геополитическия елит в Мюнхен.

Той подчерта, че ако не се действа сега, Путин ще успее да превърне следващите няколко години в катастрофа. Подобно предупреждение отправи и германският канцлер.

"Заплахата от Русия е реална. Ето защо нашата способност за възпиране и отбрана трябва да остане надеждна. В същото време е вярно, че ние не искаме конфликт между Русия и НАТО. И все пак Путин и военните в Москва трябва да разберат, че ние, най-силният военен съюз в света, сме в състояние да защитаваме всеки сантиметър от територията на нашия съюз", подчерта канцлерът на Германия Олаф Шолц.

Русия не е поканена на мюнхенската конференция, наречена още Давос на отбраната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барселона се добра до успех над Селта Виго
Барселона се добра до успех над Селта Виго
Манчестър Сити с неочаквано равенство срещу Челси
Манчестър Сити с неочаквано равенство срещу Челси