НОВИНИ

Зеленски защити решението на генерал Сирски за изтегляне от Авдеевка

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:05, 17.02.2024
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Украинската армия се изтегли от източния град Авдеевка. Силите на Киев са превъзхождани по численост и по оръжие от противника. Президентът Зеленски защити решението на главнокомандващия Олександър Сирски.

"Реших да изтегля частите ни от града и да преминем към отбрана на по-благоприятни позиции", обяви генерал Сирски след като положението в Авдеевка се влоши в последните дни.

Репортаж на латвийската телевизия показва условията, в които украинските войници се бият. Те казват, че преди са изстрелвали по 100 снаряда на ден, а сега снарядите са много по-малко.

"Изгонването на Русия зависи не само от снарядите, но и от количеството хора, професионализма, тактиката. Много са факторите. Но на първо място, разбира се са оръжията", каза украинският войник Юри.

В Мюнхен, президентът Зеленски защити решението на главнокомандващия.

"Решението е правилно. С цел да се избегне обкръжение беше решено да се оттеглим от нашите позиции. Това не означава, че Русия е завзела нещо, не е превзела нищо. През двете години война, Русия се опита да направи нещо на изток, но те просто разрушиха няколко малки села и градове", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Авдеевка падна в ръцете на проруските сепаратисти през юли 2014-та г., преди да бъде върната под украински контрол. Градът, в който вече са останали по-малко от 1000 жители, се намира на 25 километра от руския бастион Донецк. През октомври Москва засили настъплението си.

Това беше първото голямо изпитание за новоназначения началник на украинската армия генерал Сирски.По улиците на пострадалия от бомбардировки и артилерийски обстрел град, където украинските войски бяха числено превъзхождани в съотношение 7 към 1, се водеха ожесточени боеве.

Превземането на Авдеевка е от ключово значение за целта на Русия да си осигури пълен контрол над двете области, които съставляват индустриалния регион Донбас.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10 от Левски удържаха Пирин и започнаха с победа пролетния полусезон
10 от Левски удържаха Пирин и започнаха с победа пролетния полусезон
Габриела Георгиева пред БНТ: Бях близо до отказване, но сега трудът ми се възнаграждава (ВИДЕО)
Габриела Георгиева пред БНТ: Бях близо до отказване, но сега трудът ми се възнаграждава (ВИДЕО)