НОВИНИ

Бум на жилищно строителство в Пловдивско

Недоволство сред местните хора заради силен шум и мръсотия

bnt avatar logo
от БНТ
15:20, 17.02.2024
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Бум на ново жилищно строителство заличава границите между няколко села край Пловдив. Заради големия инвестиционен интерес обаче жителите им все по-често се оплакват от шум, замърсяване и незаконни сметища.

Селата Белащица и Марково са едни от най-големите строителни площадки в подножието на Родопите. Къщите, които се правят, са десетки - и в регулация, и извън населените места.

"Строителни камиони, бетоновози се изсипват. На нашата улица поне 20 камиона се бяха изсипали за един ден", коментира Катерина Славова, жител на Белащица.

Сред прах и кал изникват камари с отпадъци. А строителните обекти често нямат ограда и указателни табели. Стават и инциденти.

"В новостроящ се обект възникна пожар. Ние не можем да осъществяваме контрол. Преди доста години имаше строителни техници в кметствата и те осъществяваха такъв контрол. Сега ние нямаме компетенции по отношение на строителния надзор", допълни Трендафил Бакалов, кмет на село Белащица.

"Най-лошото е, че много от инвеститорите наемат бригади, те идват и изсипват строителния отпадък, много често и насред лозята. Лозя, които се обработват и са изорани. Картинката е потресаваща", заяви Десислава Терзиева, кмет на село Марково.

За започване на строителство инвеститорите нямат законово задължение да уведомяват кметовете на малките населени места. Всички строителни документи и разрешителни се издават от общината. Какво се случва в селата им кметовете често научават от подадени жалби.

"Изводът е само един – строг контрол, солени глоби и тогава може би ще се въдвори ред", смята Десислава Терзиева, кмет на село Марково.

В Община Родопи вече са взели мерки, с които да дадат повече правомощия на кметовете в малките населени места.

"Имаме издадена заповед, с която те ще бъдат информирани за всеки строеж, който започва. Ние сме подготвили нова наредба 1 за спазване на обществения ред, тя е нова, в момента я обсъждаме с кметовете и администрацията, скоро ще я приемем и те ще имат повече правомощия", заяви Павел Михайлов, кмет на Община Родопи.

Заради строителния бум селата Марково, Първенец, Белащица и Браниполе вече се сливат.

"Тези четири почти съединени села стават един сериозен градски квартал", каза още Трендафил Бакалов, кмет на село Белащица.

Близо 900 разрешителни за ново строителство е издала Община Родопи през 2023 година. А това я нарежда на второ място в страната след София.

Вижте още в репортажа на Димитър Димитров.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Грант Холоуей и Тиа Джоунс поставиха световни рекорди на 60 метра с препятствия
Грант Холоуей и Тиа Джоунс поставиха световни рекорди на 60 метра с препятствия
Георги Вангелов е на полуфинал на европейското първенство по борба
Георги Вангелов е на полуфинал на европейското първенство по борба