НОВИНИ

Съборът на БЛС даде мандат за подписване на анекса към Националния рамков договор

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
14:42, 17.02.2024 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Със 197 гласа "за", 2 "против" и 3 "въздържал се" делегатите на 76-ия извънреден Събор на Българския лекарски съюз приеха и утвърдиха параметрите и условията, при които БЛС да подпише предстоящия анекс към Националния рамков договор за Медицински дейности 2023-2025 г.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров отбеляза, че с анекса се въвеждат промени, които от една страна трябва да отговорят на очакванията на обществото за разрешаването на различни социални проблеми, а от друга да подкрепят иновациите и да са от полза и за пациентите и лекарите.

"Една от важните промени за пациентите е предвиденият улеснен достъп до изследвания и диагностика", каза още д-р Маджаров и припомни, че усилията са насочени към улесняване достъпа до еднодневни процедури в болници и диагностично-консултативни центрове без да се налага хоспитализация на пациента.

За ядрено-магнитен резонанс вече няма се налага да се чака с месеци, предвиждат заложените промени, а изследването ще се назначава от специалистите в СИМП, както е и сега.

"Няма промяна в начина на назначаване. Отново само специалистите ще имат право, а лекарите по обща медицина няма да имат право да назначават ядрено-магнитен резонанс, но няма да се чака с месеци. Лечебните заведения, които могат да назначават - медицински центрове или индивидуални практики за специализирана помощ, ще имат отпуснати средства и ако свършват тези средства, ще могат да заявяват преварително и няма да бъде казвано на пациента: сега ще Ви подадем към НЗОК. Изчакайте и когато Ви дойде разрешението, тогава", каза д-р Иван Маджаров.

За първи път се въвежда "минимален" и "максимален" болничен престой в отговор на очакванията на обществото за лечението на инсулт. Вече пациентите с тежък инсулт няма да бъдат изписвани след 4-ия ден. За целта е предвидена възможност за престой до 10 дни.

Проектът предвижда и значителен ръст на цените за детско и майчино здравеопазване. Продължава политиката с всяка следваща година за увеличаване на финансирането на интензивните грижи.

В подкрепа на иновациите в медицината за първи път се предлага отделен ред извън общия бюджет за роботизирана хирургия.

Лечението и проследяването на онкологично болни пациенти по клиничните пътеки и процедури ще бъде без ограничения и се включва към дейностите, за които се определят индикативни стойности (като раждане и хемодиализа), заплащани от ЦУ на НЗОК. Освен това палиативните грижи за пациентите с онкологични заболявания стават 30 дни.

76-ият извънреден Събор на Българския лекарски съюз прие още годишния финансов отчет на БЛС за миналата година и бюджета на съсловната организация за 2024 година. Делегатите гласуваха с електронни устройства, което се случва за пореден път на Събор на БЛС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудгорец официално представи Ивайло Чочев
Лудгорец официално представи Ивайло Чочев
Ограничават движението по АМ "Тракия" край Бургас
Ограничават движението по АМ "Тракия" край Бургас