НОВИНИ

Къде е тялото на Навални?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:00, 17.02.2024
Чете се за: 04:40 мин.
По света
Слушай новината

Ден след новината за смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални продължава търсенето на информация какво се е случило, докато властите в Русия спират опитите за отдаване на почит или църковна служба в негова памет.

Не е ясно нито къде е, нито какво ще се случи с тялото на Навални, защото службата за излежаване на наказанията може съвсем законно да откаже да го предаде на близките му. Има вариант и да не съобщят дори къде е погребан.

Екипът на Алексей Навални потвърди смъртта му и обвини руските власти, че крият тленните останки на руския опозиционер. Говорителка на Навални съобщи, че е отправено искане тялото му да бъде незабавно предадено на семейството. Не е ясно обаче къде се намира то.

Бдения и протести бяха организирани по целия свят в памет на руския опозиционен лидер, който почина внезапно в наказателната колония "Полярен вълк" на около 1900 км североизточно от Москва. В Русия те бяха забранени, но стотици хора не се подчиниха на заповедта.

Навални е починал в ранния следобед вчера в сибирския затвор, където излежаваше присъда. Това потвърди говорителката му Кира Ярмиш.

"Алексей Навални беше убит. Смъртта му е настъпила на 16 февруари в 14:17 ч. местно време, се посочва в официалното съобщение, връчено на майката на Алексей", разказа Кира Ярмиш, говорителка на Алексей Навални.

Заедно с адвокат на опозиционера неговата майка Людмила е заминала тази нощ за наказателната колония.

"Те пристигнаха в колонията в 11 ч. местно време и са били помолени да изчакат един час. Чакали са два часа, след което служител на колонията е излязъл да им каже, че тялото на Алексей Навални откарано в Салехард, град в близост до затвора, от руски компетентни лица, които извършват изследвания. По-късно на майката е връчена телеграма, в която я уведомяват за смъртта на Алексей", каза Кира Ярмиш.

Отправено е искане тялото му незабавно да бъде предадено на семейството. Това обаче се оказва невъзможно. От наказателната колония и единствената морга в Салехард дават противоречива информация.

"Адвокатът на Алексей и неговата майка пристигнаха в моргата в Салехард. Тя е затворена, но от колонията ги увериха, че работи и тялото на Навални е там. Адвокатът позвъни на телефонния номер на вратата. Казаха му, че той е седмият позвънял днес и че тялото на Алексей не е в моргата", допълни Кира Ярмиш.

В Екс говорителката на Навални съобщи още, че адвокатите му са били информирани, че проверката за неговата смърт е приключила и не е установено нищо криминално. Според друг член на екипа на опозиционера причина за кончината му е синдром на внезапната смърт и това е официалната версия на затворническата колония.

Екипът на Навални смята, че властите се опитват да прикрият следите си и затова отказват достъп до тленните му останки. По закон, това трябва да стане до два дни след настъпването на смъртта. Според руски официални представители това няма да се случи, преди да приключи разследването.

"Всеки трябва да разбере, че Владимир Путин персонално нареди Алексей Навални да бъде убит", подчерта говорителката на Навални.

Повече от 300 души са били задържани в различни руски градове при протестни акции и бдения в памет на починалия критик на Кремъл. Солидарност с руската опозиция беше изразена на митинги пред руските посолства в много страни по света.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлос Насар: Публиката пя с мен химна и усещането бе страхотно
Карлос Насар: Публиката пя с мен химна и усещането бе страхотно
Берое надви Локомотив София и остава начело на НБЛ при жените
Берое надви Локомотив София и остава начело на НБЛ при жените