НОВИНИ

Сергей Смирнов: Никога няма да разберем какво точно се е случило с Алексей, но хората, които го подкрепяха, ще надделеят в Русия

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:55, 17.02.2024
Чете се за: 08:27 мин.
По света
сергей смирнов никога разберем точно случило алексей хората подкрепяха надделеят русия
Слушай новината

Вчера Руската страна обяви смъртта на Алексей Навални в затвора. Според официалните власти смъртта е настъпила спонтанно. Западния свят обаче не повярва в това. В това не вярва и руската опозиция, за която Алексей Навални беше водач и всепризнат лидер. Опозиционерът, който години наред разкриваше злодеянията на върхушката в Русия.

Никога няма да разберем какво точно се е случило с Алексей, но хората, които го подкрепяха, рано или късно, ще надделеят в Русия. Това каза Сергей Смирнов главен редактор на руската опозиционна медийна платформа Медиазона.

Познавал е Алексей от години, смята, че близостта до хората и харизмата, са в основата на успешната му политическа кариера.

За Сергей Смирнов смъртта на Алескей Навални е едновременно немислима и очаквана.

"Ако кажа, че е немислимото, няма да е съвсем истина. А ако говорим за убийство на лидер на опозицията като за очаквано ми се струва, че не е нормално в 21 век. Т.е., това е едновременно неочаквано и немислимо. Ние не знаем, тук всякакви разсъждения и анализи едва ли са възможни. Това ще бъдат версии, които няма да имат потвърждение. Дори и да разберем какво точно се е случило с Алексей, то няма да е скоро. Целта на местенето му в колония отвъд полярния кръг беше именно замитане на следите. Надявам се, че все някога ще разбере. Но нямам основание да си мисля, че това ще бъде скоро. Струва ми, се че властта нарочно го изпрати далеч. Той много дълго им беше под ръка. И мисля, че направиха всичко, за да прикрият следите на убийството му и, за да не може светът да научи как точно е бил убит. За да може да няма убедителни доказателства, че това е именно убийство. Да може остане такава една неопределеност - убит ли е бил, сам ли е починал, или още нещо. Това е любимата тактика на Кремъл", разказа Сергей Смирнов.

Животът на всеки затворник е в опасност, всичко зависи от степента й, от това колко известен си в свободния свят, казва Смирнов.

"В руския затвор всеки опозиционер и противник на Путин е в опасност и аз мисля. че става дума за степента на опасност. Алексей Навални беше най-опасният враг на Кремъл, който дразнеше лично Владимир Путин. Ако се опитваме да установим някаква логика в действията на властта, трябва да изхождаме от степента на опасност. в това отношение - колкото по-известен е човек, толкова е по-големи са рисковете за него. От онези, които са в ръцете на режима сега, ми се струва, че Кара-Музра е на първо място. И той е тровен - два пъти, дадена му е гигантска присъда - 25 години, условията, в които го държат са непоносими. И вероятно сега животът му е на най-силно застрашен", каза още Сергей Смирнов.

Убийството на Навални няма да повлия не т.нар. избори за президент. Защото реално руснаците нямат избор, казва журналистът.

"Това едва ли ще повлияе сериозно на изборите. Нямам илюзии - Владимир Путин ще получи толкова проценти, колкото поиска да му измислят в администрацията. Владимир Путин Няма алтернатива. Допуснати са само кандидати, които не застават срещу него. Тези избори могат да се сравнят с нацистки референдум от 33та година за доверието към фюрера. Няма реална възможност за промяна, за съжаление", обясни Сергей Смирнов.

След смъртта на Навални опозицията ще има нужда да се посъвземе, но е ясно, че несъгласните с Путин са много, колкото и странно да ви звучи. И в някакъв момент може да има катализиращ ефект - ненавиждащите да станат повече от уплашените.

"Колкото и да е странно, това не са взаимоизключващи се фактори. Хората, които се страхуват в душата си могат да ненавиждат - още повече и от преди. Да, може би се страхуват да правят нещо, но ненавистта към режима само ще се засилва. Главният въпрос - какво да се прави. И той няма отговор. Още повече, че всякаква законна, легална дейност в Русия на практика не е възможна. Виждаме, че сега, хора, които идват с цветя, биват задържани, бити. Това дава представа за възможностите на политическото пространство в Русия. Но пак ще повторя - хора, които са критично настроени към властта и Путин, има, има ги достатъчно,. И се надявам, че рано или късно. Може би не тази година, или следващата, или ще чакаме дълго време", уточни Сергей Смирнов.

Не е изненадан от задържането на стотици хора, които просто са поставяли цветя в памет на Алексей. Целта е ясна - сплашвана. Но Сергей не таи илюзии за акцията По обед срещу Путин.

"Тази акция е повече психологическа. Няма много практически смисъл - тя няма да доведе до нищо. Ако хората на 17 март, в 12 излязат по улиците, това не означава, че Путинският режим ще рухне. Тази акция е нужна, за да разберете, че вие не сте сами, че край вас има много хора, които не харесват Путин. Хубаво ще бъде да се види, че има много хора, но някакви сериозни последствия това няма да има. И няма нужда от илюзии", коментира Смирнов.

По думите на Смирнов, Западът може да влияе повече на Русия, въпросът е дали е готов.

"Това е въпрос към Запада. Как те ще се отнасят към режима на Путин, и към политическото убийство на основния му опонент. Има ли възможност Западът да отказва по-голям. по-сериозно влияние - на мен ми се струва, че да. Въпросът е, дали са готови да го направят, да повишат залозите - не зависи от нас", заяви Сергей Смирнов.

Алексей знаеше какво прави когато се върна през 2021 г., но твърдо вярвам, че мястото на руския политик е в Русия. Може и да го убиха, но никога не го пречупиха, каза още Сергей Смирнов.

"Това е много сложен въпрос, защото познавам Алексей от много време. За последен път го видях жив през 2020 година след отравянето. Пътувах до Берлин, за да направя интервю с него. Всяка среща с него беше ярка... Той беше много остроумен, но и обикновен човек. Да, политик, с милиони привърженици, но с нищо не се различаваше от всеки един наш връстник - по интереси, по дрехи, по начин на говорене, по писането в Туитър. Мисля, че това много важно, той беше много близък и много подобен на нас, обикновените".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хосе Ачиари: Футбол не се играе ходейки и влачейки се по терена
Хосе Ачиари: Футбол не се играе ходейки и влачейки се по терена
За първи път в историята Франция спечели щафетата на 4 по 6 километра за жени на световното по биатлон
За първи път в историята Франция спечели щафетата на 4 по 6 километра за жени на световното по биатлон