НОВИНИ

Визитата на Зеленски в България - с кого говори и какво каза (обобщение)

bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 06.07.2023
8689
Чете се за: 17:55 мин.
У нас
Слушай новината

Украинският президент е на посещение в България. Срещна се с премиера, президента, вицепремиера и външен министър.

Украйна благодари на България за подкрепата на фона на моралната криза в Европа. С тези думи президентът Володимир Зеленски се обърна към България - втората страна след Полша в Източна Европа, която посещава. Украинският президент благодари и на българския народ и правителството.

След среща в Министерския съвет София и Киев подписаха Меморандум за сътрудничество в енергетиката. По-рано парламентът реши страната ни да води преговори с Украйна за продажбата на реакторите и оборудването за АЕЦ "Белене". Депутатите приеха и Декларация за подкрепа на членството на Украйна в НАТО.

Премиерът Николай Денков увери президента Зеленски, че мястото на Украйна е в НАТО и ЕС и България подкрепя това.

На въпрос на БНТ дали Зеленски е поискал тежки въоръжения от България, президентът не отговори, но обясни защо са необходими.

На среща между двамата президенти Радев и Зеленски сблъскаха позициите си за нуждата от предоставяне на въоръжение на украинската армия и края на войната. Украинският президент изнесе лекция пред политици и граждански организации.

Малко след 13.00 ч. президентът на Украйна Володимир Зеленски прекрачи за пръв път прага на Министерския съвет в България. Зеленски беше посрещнат от премиера Николай Денков, вицепремиера и външен министър Мария Габриел, военния министър Тодор Тагарев и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

След час разговори президентът Зеленски и премиерът Денков подписаха Декларация в подкрепа на евроатлантическата интеграция на Украйна. А енергийните министри на двете страни - меморандум за енергийно сътрудничество, включително в ядрената сфера.

"Радвам се да посетя вашата страна, вашата столица по покана на правителството на България, по покана на премиера. И да благодаря. Много е важно, че в тази морална криза в Европа България е защитник. И е противник на политиката на геноцид, която Русия води срещу нашата страна, срещу нашата независимост и свобода и срещу нашите хора", каза Володимир Зеленски.

Зеленски: България е защитница, Украйна никога няма да забрави, че сте с нас

Зеленски изрази разбиране за различното отношение към Русия в различните държави.

"Отношението към Русия в различните страни не е еднозначно. Това е животът. Обяснението е, че на хората често им е трудно да признаят реалността на злото. Особено когато не са се сблъскали с него", каза той.

Украинският президент отново напомни, че времената не са мирни, че Украйна се сражава за своята земя, народ и суверенитет.

"Когато няколко хиляди километра ги разделят от руската артилерия, която безжалостно изпепелява градове и села в Украйна или когато хората не могат да усетят какво означават безсънни нощи и дни без спокойствие заради непрестанните сирени от руския терор с ракети и дронове - тогава е по-лесно да се отхвърли мисълта за извършеното зло от Русия".

Сътрудничеството в сферата на отбраната и сигурността е сред най-важните теми, които са обсъждали украинският президент и кабинетът.

"Днес се договорихме значително да активизираме сътрудничеството в отбранителния сектор. Ние непременно ще споделим и с партньорите си, че нашата обща сила стана по-голяма, обсъдихме отбраната и помощта, която България предоставя на нашата страна, по-детайлно с подробности от предаването на отбранителния пакет", каза той.

Ще продължат разговорите за лекуване и рехабилитация на украински военни у нас. Зеленски покани страната ни да се включи в работата по формулата на мира, предложена от него.

"За още нещо съм лично благодарен. За формулата на мира - информирах министър председателя за нейната реализация. Искам да отбележа готовността на България да вземе участие в тези усилия. Засега обаче още не е определен посланик на България в Украйна и днес ще говоря с президента на България, надявам се скоро ще можем отново да работим по формулата на мира", каза той.

Премиерът Николай Денков препотвърди подкрепата на българското правителство за Украйна в борбата ѝ срещу военната агресия на Руската федерация.

"За мен е удоволствие да ви посрещна в София и да изразя лично своята и на българското правителство подкрепата за борбата на Украйна срещу Руската Федерация. България е последователна в подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, защото сме убедени, че независима и суверенна Украйна е ключова за евроатлантическата сигурност и сигурността в региона. Русия трябва да се изтегли безусловно от украинската територия в нейните международно признати граници, както и да понесе своята отговорност, включително и за военни престъпления", каза Денков.

Премиерът напомни, че България се е притекла на помощ на Украйна още в първите дни на войната.

"Още от първите дни на конфликта Петков и Василев де ангажираха на европейско ниво с украинската кауза. Кабинетът Петков включи ЕС в помощ на Украйна, политическа, хуманитарна и военнотехническа. България стана втори дом за стотици хиляди украински бежанци. Оказваната помощ се определя с три решения на българското НС и поставя България на челните места от гледна точка на БРП на страната. Тя стана особено силна през последните месеци. Подкрепихме всички санкционни пакети спрямо Русия.

Денков заяви още, че мястото на Украйна е в НАТО и ЕС.

"Бъдещето на Украйна е в сърцето на европейската сигурност в НАТО и ЕС. Ще помагаме активно на Украйна във включването ѝ. Готови сме да участваме и в следвоенното възстановяване на Украйна в енергийната и транспортната инфраструктура".

Денков напомни, че най-голямата българска общност зад граница е именно в Украйна и защитата на техните права е наш приоритет.

"Неотклонен български приоритет остава осигуряване на правата на българското малцинство в Украйна. Вярваме, че легитимните интереси на нашите сънародници ще бъдат разгледани при изграждането на цялостна правна рамка за малцинствата в Украйна", каза акад. Николай Денков.

На въпрос на БНТ дали е поискал тежки въоръжения от България президентът Зеленски не отговори директно водят ли се такива разговори, но посочи:

БНТ: Обсъдихте ли с българското правителство, в процес на обсъждане ли сте за предоставяне на допълнителна военнотехническа помощ чрез тежки въоръжения - системи, ракетни установки, друг тип тежки въоръжения и какво бихте казали на онези хора в българското общество, които са против това, смятайки, че това по някакъв начин ни приближава по-близо до конфликта?

Володимир Зеленски: Ние благодарим за подкрепата в областта на отбраната, която ни предоставя България. Тя е абсолютно публична. Виждате как правителството подкрепя това и го съобщава. А след това парламентът го гласува. Това е един пакет за защита. Това не е за настъпление. Това е един пакет, за да могат родителите да защитят децата си. 200 000 деца, представяте ли си такова число? Какво друго мога да кажа? Ние не знаем къде са 200 000 дечица. Част от тях са депортирани, част са на окупираните територии. Не знаем кои от тях са живи. Малко ли е, за да ни помогнете да се защитаваме?

Премиерът Денков заяви още, че са започнали сериозни разговори за това, могат ли двата реактора за Белене да бъдат използвани в Украйна.

"Има много технически параметри, има много финансови, икономически параметри, които трябва да се дискутират, но разговорът е по същество за голямото оборудване, което би могло да бъде използвано в Украйна, ако успеем да проведем тези преговори и да стигнем до съгласие как би могло да се реализира тази сделка", каза той.

Депутатите решиха България да преговаря с Украйна за продажба на двата ядрени реактора от АЕЦ "Белене"

Премиерът изрази очакванията си двамата с Володимир Зеленски да се видят и на Срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11 и 12 юли. На Срещата се очакват ключови решения за евроатлантическата подкрепа за Киев.

Радев: Не подкрепям българско оръжие за Украйна. Зеленски: Ако сте на мое място, какво ще правите?

Президентът Радев и президентът Зеленски се оказаха на полярни позиции за нуждата от предоставяне на въоръжение на украинската армия и края на войната. Радев изрази подкрепата на страната ни за Украйна, но отново повтори позицията си, че не подкрепя да се предоставя българско въоръжение. В отговор на тези думи Зеленски го попита как би реагирал, ако е на негово място.

Президентът Радев изрази солидарността на България с украинския народ и припомни, че още в първия ден е заклеймил агресията в Украйна. Напомни, че България е подала ръка и все още помага на хиляди украински бежанци. Радев определи като важна стъпка в отношенията с Киев декларацията за всеобхватна помощ , която подписаха украинският президент и българският премиер.

"Но аз не приемам предоставянето на въоръжения и боеприпаси, защото като върховен главнокомандващ нося отговорност отбранителните способности на България да не отслабват. Защото средата е достатъчно тревожна и в нашия регион. Рискът за сигурността и мира в Европа расте, включително рискът от радиоактивно замърсяване".

Радев коментира че конфликтът в Украйна се превръща в изтощение, в глобален сблъсък, изостря и социалното напрежение. Българският президент се обяви за последователни усилия за деескалация, прекратяване на огъня и намиране на решение чрез дипломация.

"Продължавам да твърдя, че този конфликт няма военно решение и все повече и повече оръжие трудно води до това решение".

В отговор на тези думи президентът на Украйна заяви, че случващото се в страната му не е конфликт, а война.

"Много съм благодарен на парламента за подкрепата с амуниции. Президентът каза, че той не подкрепя това и го каза като върховен главнокомандуващ, за да не отслабне армията ви. Или пък не подкрепя усилването на Украйна? Това са различни неща".

Ваше право е да изразявате тази позиция, но украинците трябва да се защитават, за да не дойде войната в България, Полша или на друго място, посочи украинският президент.

"Вашата армия и всичко, каквото имате, ще бъде недостатъчно да воювате с Русия, ако дойде тук. Не защото имате слаба армия, тя е мощна, хората ви са добри. Мощната армия означава преди всичко хора. Но би било недостатъчно да воювате против държава от 160 милиона души. Ако, не дай боже, стане трагедия и вие сте на моето място и ако не ви помагат с оръжие хора, които имат общи ценности с вас, какво ще правите?"

Зеленски изрази увереност, че един ден Украйна ще бъде член на ЕС и НАТО, с които споделя общи ценности.

"Много бихме искали България да вземе участие на най-високо равнище по формулата на мира и разчитаме, че по този въпрос ще има единство. Много бихме искали, защото ви смятаме за свои истински партньори с исторически връзки".

За мен това е война категорично, отговори президентът Радев.

"Аз вярвам, че Украйна има своето място, надявам се по скоро в ЕС, но призивът ми е такъв в момента - да чуваме думата победа. За всяка страна, която воюва това е е важна дума, може би най-важната, но ние бихме искали да чуваме повече и думата мир и водещите усилия да бъдат за постигане на мир".

Вижте повече във видеото:

Зеленски на дискусия в НИМ: Всичките ни разговори в България бяха много важни и съдържателни

Последната изява в София на украинския президент Володимир Зеленски беше в Националния исторически музей на среща с политици, общественици и журналисти. Зеленски отговори и на въпрос на БНТ за промяната в политиката на България за доставки на оръжия през трети страни към преки доставки.

По традиция Володимир Зеленски произнася речи пред парламентите на страните, които посещава. В България обаче тази традиция се нарушава и този формат я замества.

Президентът Зеленски обясни защо е дошъл тук - заради дефицити на оръжие и на ток. Разговаря и за разделението в обществото на русофили и русофоби и как политиците допринасят за това разделение. Коментира и диалогът с президента Радев днес и обори логиката, която той сподели пред него, че българската армия не трябва да се разоръжава.

С бурни аплодисменти Володимир Зеленски беше посрещнат в Слънчевата зала на Националния историческия музей и говори откровено и с типичните за него шеги.

На въпрос на БНТ дали е решаваща промяната в политиката на България за доставки на оръжия през трети страни към преки доставки Зеленски отговори:

"Колебанието означава повече време. Трябва да не губим две мотивации- първата е вътре в държавата, защото война не се води в окопите и трябва да поемаме инициативата, второ - не трябва да губим мотивацията на партньорите. Изгубим ли тези две неща - губим инициативата на бойното поле.
Тук съм заради дефицит на оръжие и на ток, обясни просто украинският президент и коментира руската дезинформация и разделението в обществото:

"Обществото си избира лидери, но те нямат право да разделят обществото, особено във време на предизвикателства. Докато в Украйна има война, войната няма да излезе на друга територия", каза Зеленски.

На въпрос да коментира диалогът с президента Радев Зеленски каза:

"Самият факт че поставяте такъв въпрос и, че това се показва по телевизията, говори, че сте демократична държава. Това е най-важното - всеки има право на гледна точка", каза Зеленски.

И после обори логиката на българския президент, че армията ни не трябва да се обезоръжава.

"Президентът Радев ми каза, че не може да се намали въоръжението на българската армията и това е причината да не подкрепя оръжия за Украйна. Но вашето оръжие няма да стигне за нищо. Не искам да унижавам никой, не подценявам и армията на България, на нас също не ни стига оръжието. Но логиката не работи така - дали има по-малко или повече в складовете", каза Зеленски.

По темата работиха: Александър Марков,

Вера Александрова и Тоня Димитрова.

Снимки: БГНЕС, Десислава Кулелиева, БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Пенчев се класира за финал "А" на 1000 м едноместен каяк на световното първенство в Италия
Иван Пенчев се класира за финал "А" на 1000 м едноместен каяк на световното първенство в Италия
Виктория Томова взе сет на Кейти Боултър, но отпадна във втория кръг на Уимбълдън
Виктория Томова взе сет на Кейти Боултър, но отпадна във втория кръг на Уимбълдън