НОВИНИ

Зеленски на дискусията в НИМ: Всичките ни разговори в България бяха много важни и съдържателни

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
16:45, 06.07.2023 (обновена)
6239
Чете се за: 08:32 мин.
У нас
Слушай новината

Последната изява в София на украинския президент Володимир Зеленски беше в Националния исторически музей на среща с политици, общественици и журналисти. Зеленски отговори и на въпрос на БНТ за промяната в политиката на България за доставки на оръжия през трети страни към преки доставки.

По традиция Володимир Зеленски произнася речи пред парламентите на страните, които посещава. В България обаче тази традиция се нарушава и този формат я замества.

Президентът Зеленски обясни защо е дошъл тук - заради дефицити на оръжие и на ток. Разговаря и за разделението в обществото на русофили и русофоби и как политиците допринасят за това разделение. Коментира и диалогът с президента Радев днес и обори логиката, която той сподели пред него, че българската армия не трябва да се разоръжава.

С бурни аплодисменти Володимир Зеленски беше посрещнат в Слънчевата зала на Националния историческия музей и говори откровено и с типичните за него шеги.

Гледайте цялата дискусия тук:

Зеленски: България е защитница, Украйна никога няма да забрави, че сте с нас

На въпрос на БНТ дали е решаваща промяната в политиката на България за доставки на оръжия през трети страни към преки доставки Зеленски отговори:

"Колебанието означава повече време. Трябва да не губим две мотивации- първата е вътре в държавата, защото война не се води в окопите и трябва да поемаме инициативата, второ - не трябва да губим мотивацията на партньорите. Изгубим ли тези две неща - губим инициативата на бойното поле.

Тук съм заради дефицит на оръжие и на ток, обясни просто украинският президент и коментира руската дезинформация и разделението в обществото:

"Обществото си избира лидери, но те нямат право да разделят обществото, особено във време на предизвикателства. Докато в Украйна има война, войната няма да излезе на друга територия", каза Зеленски.

На въпрос да коментира диалогът с президента Радев Зеленски каза:

"Като цяло смятам, че самият факт, че поставяте такъв въпрос и че това ще се показва по телевизията - това говори, че вие сте демократична държава и смятам, че това е най-важното. Никой лидер не може да му се дава възможност, на никой човек да му се дава възможност да изказва само своята гледна точка. Защото винаги ще се намери някой, който е по-умен от теб. Днес общувах с Радев, той изказа мнение относно подкрепата с оръжие. Веднага да кажа, че във всички други аспекти - енергетика, формулата на мира имахме пълно единогласие. Що се отнася до помощта за отбраната, имаме различни виждания, той смята, че това е ескалация. Да се дава на Украйна помощ, аз не смятам така - това е защита. Това е различна философия. Аз няма да критикувам президента, аз съм на гости, аз уважавам вашата държава, уважавам вашия избор. Струва ми се това е най-важното, че общуваме, независимо, че аз съм дошъл по покана на премиера, и въпреки това се срещнах, защото уважавам вашите институции, всички ваши лидери", каза Зеленски.

И после обори логиката на българския президент, че армията ни не трябва да се обезоръжава.

Радев: Не подкрепям българско оръжие за Украйна. Зеленски: Ако сте на мое място, какво ще правите?

"Президентът Радев ми каза, че не може да се намали въоръжението на българската армията и това е причината да не подкрепя оръжия за Украйна. Но вашето оръжие няма да стигне за нищо. Не искам да унижавам никой, не подценявам и армията на България, на нас също не ни стига оръжието. Но логиката не работи така - дали има по-малко или повече в складовете", каза Зеленски.

"Убеден съм, че имаме много приятели и позволете да се обърна към вас именно като приятели. Всичките ни разговори в България бяха много важни и съдържателни", каза Володимир Зеленски.
Той благодари на всички в България за подкрепата към украинците.

"Надявам се колкото се може по-скоро всички украинци да се върнат в Украйна и това е в недалечно време. Всичко зависи от мощността на тази важна подкрепа, която използваме за отбрана. Преди всичко по отношение на въоръженията, но и подкрепа на санкциите против Русия. Не по-малко важна е мотивацията на хората. Те трябва да усещат, че светът вижда и чувства през каква болка преминават украинците, за да запазят за своите деца ценностите, на които се радва всяка свободна нация", каза още Зеленски. Благодари на България, че е в "светлата страна на историята, особено в отбранителното сътрудничество", каза още Зеленски.

"Не случайно ви поканихме именно тук сред безценни артефакти от българската история. Не случайно сме именно в Слънчевата зала, в която централно място заема едно от безспорните доказателства за стародавната връзка между земите на днешна Украйна и България - съкровището от гроба на Хан Кубрат в село Мала Перешчепина. Сред красотата около нас искаме да говорим не за войната, а за мира. За онзи устойчив и справедлив мир, към който се стремим всички. Който ще донесе спокойствие и по-добър живот, не само на украинския, но и на руския народ и на цяла Европа. Убеден съм, че той е реалистична цел, ако всички ние не само вярваме в него, но и полагаме необходимите усилия да го постигнем", каза в началото на дискусията премиерът Денков.

"Моля Ви, отнесете с Вас топлото посрещане, което всеки един тук в залата, ви изпрати, казвайки силата на сърцето, борещо се за свобода, да бъде с украинския народ. И нека тази сила на топлото посрещане да доведе вдъхновения на сърцата за добро бъдеще. За всеки един от нас е привилегия днес да бъдем с Вас. Този ден е от онзи тип дни, които се помнят цял живот, защото те изпращат много силно послание, не само за двустранните отношения между България и Украйна, а за Европа и целия свят. За това, че благодарение на Вас г-н президент, на украинския народ, ние повече от всякога изпълваме със съдържание тази толкова красива думичка - демократични ценности, свобода, равенство, уважение. Това е нещо, което Вие ни показвате как всеки ден не бива да приемаме за даденост, а да го устояваме и като право на избор", каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

В края на дискусията Зеленски разговоря със своя съученичка от Кривий Риг Олена Шопова, а дете му подари слънчоглед.

ЗЕЛЕНСКИ В БЪЛГАРИЯ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реал Мадрид обяви трансфера на 18-годишния турски футболен талант Арда Гюлер от Фенербахче
Реал Мадрид обяви трансфера на 18-годишния турски футболен талант Арда Гюлер от Фенербахче
Станислав Балабанов: Въпросът е с каква цел се осъществява визитата на Зеленски
Станислав Балабанов: Въпросът е с каква цел се осъществява визитата на Зеленски