НОВИНИ

Радев: Не подкрепям българско оръжие за Украйна. Зеленски: Ако сте на мое място, какво ще правите?

bnt avatar logo
от БНТ
15:28, 06.07.2023 (обновена)
21317
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Българският президент Румен Радев прие украинския си колега Володимир Зеленски на среща на "Дондуков" 2. Радев изрази подкрепата на страната ни за Украйна, но отново повтори позицията си, че не подкрепя да се предоставя българско въоръжение.

В отговор на тези думи Зеленски попита: "Ако, не дай Боже, стане трагедия и вие сте на моето място и ако не ви помагат с оръжие хора, които имат общи ценности с вас, какво ще правите?"

Румен Радев изтъкна подкрепата на България за Украйна и факта, че страната ни е подслонила хиляди украински бежанци.

"Искам да изразя нашата солидарност с народа на Украйна и с жертвите от тази жестока война, която бушува и в момента. Още в първия ден аз заклеймих агресията срещу вашата страна. В първите месеци България подаде ръка на хиляди граждани на Украйна и много от тях продължават да бъдат под закрилата на българската държава" Радев.

Президентът обясни, че не е съгласен да дадем оръжие, защото като върховен главнокомандващ носи отговорност отбранителните способности на България да не отслабват.

"Защото средата е достатъчно тревожна и в нашия регион. Рискът за сигурността и мира в Европа расте, включително рискът от радиоактивно замърсяване".

Румен Радев подчерта важността на подписаната по-рано декларация относно евроатлантическата интеграция на Украйна, но коментира че конфликтът в Украйна се превръща в изтощение, в глобален сблъсък, изостря и социалното напрежение. Българският президент се обяви за последователни усилия за деескалация, прекратяване на огъня и намиране на решение чрез дипломация.

"Продължавам да твърдя, че този конфликт няма военно решение и все повече и повече оръжие трудно води до това решение".

В отговор на тези думи президентът на Украйна заяви, че случващото се в страната му не е конфликт, а война.

"Ако това е конфликт, държавата ни няма да се напуска от милиони хора. Трябва да поставяме точките, за да не ги поставя някой друг. Имаме това право, защото войната е на наша територия. Много благодаря, че днес бяха подписани важни декларации в областта на енергетиката. Един от опитите за шантаж на Руската федерация е чрез цените на енергоносителите, а после и чрез презвемането на Запорожката АЕЦ. Превземането на тази централа също не е конфликт, а война".

Володимир Зеленски благодари за това, че България е подслонила много украинци. Заяви, че войната не се води за изтощение на света, а за избиване на украински граждани. По повод думите на Радев, че не подкрепя предоставянето на оръжие за Украйна, попита - "Не подкрепяте, за да не отслабне вашата армия или не подкрепяте усилването на Украйна?"

"Вашата армия и всичко, каквото имате, ще бъде недостатъчно да воювате с Русия, ако дойде тук. Не защото имате слаба армия, тя е мощна, хората ви са добри. Мощната армия означава преди всичко хора. Но би било недостатъчно да воювате против държава от 160 милиона души".

Ваше право е да изразявате тази позиция, но украинците трябва да се защитават, за да не дойде войната в България, Полша или на друго място, посочи украинският президент.

"Ако, не дай боже, стане трагедия и вие сте на моето място и ако не ви помагат с оръжие хора, които имат общи ценности с вас, какво ще правите? Ще кажете: "Путин, взимай български територии"? Не, аз съм сигурен, че като истински президент няма да допуснете компромис с държавата, със суверенитета си", каза Володимир Зеленски.

Той изрази увереност, че един ден Украйна ще бъде член на ЕС и НАТО, с които споделя общи ценности. Коментира, че в днешни дни не може да се търси баланс или да се подкрепя Русия, защото, по думите му, тя иска да разруши НАТО и ЕС.

Вижте цялата среща във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиян Радулов стана първият българин, класирал се за финал на турнира по тенис в Роухямптън
Илиян Радулов стана първият българин, класирал се за финал на турнира по тенис в Роухямптън
Пари Сен Жермен осъществи втори трансфер за деня
Пари Сен Жермен осъществи втори трансфер за деня