НОВИНИ

Депутатите решиха България да преговаря с Украйна за продажба на двата ядрени реактора от АЕЦ "Белене"

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
14:04, 06.07.2023 (обновена)
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Преди пристигането на украинския президент Володимир Зеленски НС реши да възложи на министъра на енергетиката да започне преговори с украинския си колега за продажбата на оборудването от АЕЦ "Белене".

Предложението беше направено от ГЕРБ и подкрепено от "ПП-ДБ" и ДПС. Според него, министърът на енергетиката Румен Радев има 60 дни срок за преговори с Украйна.

Украйна може да използва евросредства за купуване на ядрени реактори от България

Пак днес депутатите ускориха процеса по обновяването на военновременните запаси на Министерството на отбраната. Те включват оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия. Решението беше взето със 163 гласа "за".

И двете решения на парламента бяха отхвърлени и атакувани от "Възраждане" и БСП.

В дебата участваше предимно групата на "Възраждане". Те обвиниха вносителите на проекта за обновяване на боеприпасите в опит да обезсилят мощта на армията като продадат въоржението ни на Украйна.

"Това, което правим в момента, е да копаем дъното на парламентаризма. Нямам думи за това, което току-що ни беше изчетено всъщност имам бележка по заглавието от там да започна това е индулгенция за ускорено изпразване на складовете на българската армия. Това, което ние правим е подписваме, предлагани ни се да подпишем една индулгенция така, че всичко каквото има в складовете, всякакви калибри, всякакви нужди на Украйна да бъдат задоволени от нашите боеприпаси и да бъдат изпратени към фронта", каза Николай Дренчев, "Възраждане".

От БСП видяха в това решение излишна спешност, която свързаха само с посещението на украинския президент в България.

"Самите вносители са абсолютно наясно, че това е един чисто политически акт, който няма никакви практически измерения и никаква аргументация. Ние не сме против процеса на обновяване на боеприпасите, но сме категорично против пълното изпразване на складовете", каза Атанас Зафиров, заместник-председател на ПГ "БСП за България".

От ПП-ДБ застанаха зад решението за обновяване на старите боеприпаси и казаха, че е добре годните да се дарят на Украйна, която определиха като фронта на цивилизацията.

"Преди 4 дни в Краматорск поредните две руски ракети C-300, не се смейте, удариха пицария, където загинаха - не влизам в диалог - две руски ракети - ще се приближа към микрофона и ще погледна хората, които се смеят - удариха пицария, където, уж имало украински въоръжени сили, където загинаха две 14-годишни сестри - Ана и Юлия, заедно с още 11 души и 60 ранени. В България има политически сили, които с къси сакца, ходят при г-жа Митрофанова и с протъркани коленца и същите тези хора се опитват да отвържат българския лев от еврото", каза Манол Пейков, "Продължаваме промяната-Демократична България".

От ГЕРБ опровергаха обвиненията на "Възраждане" и БСП за спешност и изпразване на складовете за боеприпаси.

"Това решение по никакъв начин не изпразва складове на армията. Такива внушения бяха направени от преждеговорящите няма никакво такова нещо. Ако това решение беше, за да деблокиране на военно-временните запаси нито аз, нито който и да било от нашата група, не би го подписал или подкрепил. Всички боеприпаси са годни, но на много от тях им предстои да им изтече срокът", каза Христо Гаджев, ГЕРБ-СДС.

По време на дебата от БСП настояваха военният министър да присъства, но това не се случи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДПС: Посещението на Зеленски е оценка за правилното поведение на България
ДПС: Посещението на Зеленски е оценка за правилното поведение на България
Стефка Костадинова: Eвропейските игри бяха добра проверка преди Игрите в Париж
Стефка Костадинова: Eвропейските игри бяха добра проверка преди Игрите в Париж