НОВИНИ

Зеленски на въпрос на БНТ: Благодарим за подкрепата, която ни предоставя България - това е един пакет за защита

bnt avatar logo
от БНТ
13:46, 06.07.2023
7199
Чете се за: 07:10 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел се срещнаха с президента на Украйна Володимир Зеленски в Министерския съвет.

Вижте цялата пресконференция във видеото

"Много е важно, че в тази морална криза в Европа България е защитница, противник на политиката на геноцид, която Русия води против нашата страна, независимост, свобода и хора. Отношението към Русия в различните страни не е еднозначно. Това се обяснява с това, че на хората често пъти им е трудно да осъзнават присъствието на злото. Искам да ти благодаря, България, за подкрепата и защитата на живота на нашите хора, за моралната сила на вашите решения и затова, че честно признавате действителността и съществуващите заплахи.

Украйна никога няма да забрави, че в такъв труден за нас момент на загуба, на борба на човешки животи, вие сте с нас. Слава на Украйна!", заяви Володимир Зеленски.

На въпрос на БНТ дали е поискал тежки въоръжения от България президентът Зеленски не отговори директно водят ли се такива разговори, но посочи:

БНТ: Обсъдихте ли с българското правителство, в процес на обсъждане ли сте за предоставяне на допълнителна военнотехническа помощ чрез тежки въоръжения - системи, ракетни установки, друг тип тежки въоръжения и какво бихте казали на онези хора в българското общество, които са против това, смятайки, че това по някакъв начин ни приближава по-близо до конфликта?

Володимир Зеленски: Ние благодарим за подкрепата в областта на отбраната, която ни предоставя България. Тя е абсолютно публична. Виждате как правителството подкрепя това и го съобщава. А след това парламентът го гласува. Това е един пакет за защита. Това не е за настъпление. Това е един пакет, за да могат родителите да защитят децата си. 200 000 деца, представяте ли си такова число? Какво друго мога да кажа? Ние не знаем къде са 200 000 дечица. Част от тях са депортирани, част са на окупираните територии. Не знаем кои от тях са живи. Малко ли е, за да ни помогнете да се защитаваме?

Ако говорим за артилерия, това е за да не дойдат те отново при нас. Тази артилерия, тя стреля на определено разстояние, не на територията на Русия. Но тя не бие по тях, тя работи, за да не дойдат отново те в Украйна.

Когато говорим за противовъздушна отбрана, за какво говорим - те използват ракети срещу цивилното население", каза Зеленски.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

България е на едно от челните места по подкрепа към Украйна като дял от брутния вътрешен продукт, страната ни стана втори дом за стотици хиляди избягали от ужасите на войната украински бежанци, България подкрепи и всички санкционни пакети, напомни министър-председателят Николай Денков. Той изтъкна, че правата на българското малцинство остават приоритет за България и вярва, че легитимните интереси на нашите сънародници ще бъдат надлежно отчитани, включително и при изготвянето на законодателна рамка за гарантирането на правата на малцинствата в Украйна.

"България е последователна в подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, защото сме убедени, че независима и суверенна Украйна е ключова за евроатлантическата сигурност и сигурността в региона. Русия трябва да се изтегли в международно признатите си граници и да понесе отговорност, включително и за военни престъпления. Украйна заема важно място във външнополитическите приоритети на България поради близостта между двете страни. В Украйна е и най-голямата българска историческа общност зад граница. Поради всичко това не можем да гледаме безучастно страданието и на милиони хора само на няколкостотин километра от нашата граница", каза Денков.

След срещата Николай Денков и Володимир Зеленски подписаха съвместна декларация относно евроатлантическата интеграция на Украйна. Денков увери, че София ще продължи да подкрепя Киев по пътя към НАТО и ЕС. България е готова да участва в следвоенното възстановяване на Украйна с експертиза и материална помощ при транспортната и енергийна инфраструктура, възстановяване на културните паметници.

Володимир Зеленски допълни, че на срещата в Министерски съвет, е договорено разширяването на сътрудничеството в областта на отбраната, което включва и рехабилитация на украински войници в България, както и обучение у нас на украински военни санитари и медици. Според Зеленски България може да вземе участие във възстановяването на Украйна, особено в образователната и екологичната сфера. Обсъдено е и сътрудничеството в областта на енергетиката.

Енергийните министри на двете страни подписаха меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката.

Депутатите решиха България да преговаря с Украйна за продажба на двата ядрени реактора от АЕЦ "Белене"

По-рано днес депутатите приеха решение за възлагане на министъра на енергетиката да проведе преговори с колегата си от Украйна или негов представител с цел продажба на два наши реактора от АЕЦ "Белене".

Премиерът Николай Денков потвърди, че са започнали сериозни разговори дали реакторите от проекта в Белене биха могли да се използват в една от атомните централи на Украйна. Той уточни, че става въпрос само за начало на преговори и има още много технически и финансови подробности, които трябва да се прецизират.

"Темите сигурност и отбрана бяха акцент на съвместната ни среща с премиера на Република България акад. Николай Денков и президента на Украйна Володимир Зеленський. Изразихме солидарността си с Украйна и украинския народ", написа в социалните мрежи вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

Кремъл: Киев прави всичко да въвлече повече държави в конфликта

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефка Костадинова: Eвропейските игри бяха добра проверка преди Игрите в Париж
Стефка Костадинова: Eвропейските игри бяха добра проверка преди Игрите в Париж
Кремъл: Киев прави всичко да въвлече повече държави в конфликта
Кремъл: Киев прави всичко да въвлече повече държави в конфликта