НОВИНИ

Украйна може да използва евросредства за купуване на ядрени реактори от България

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:10, 06.07.2023
Чете се за: 01:57 мин.
По света
украйна използва евросредства купуване ядрени реактори българия
Слушай новината

Европейската комисия няма нищо против Украйна да използва средства от ЕС, за да купи от България ядрени реактори. Това каза говорител на Комисията в отговор на журналистически въпрос. Според Брюксел това са двустранни отношения между България и Украйна.

По-рано днес депутатите в Народното събрание приеха със 155 гласа "за" да започнат преговори между България и Украйна за купуване на ядрените реактори от АЕЦ "Белене".

Европейският съюз предоставя на Украйна финансова помощ в рамките на нов инструмент, наречен "Макрофинансова подкрепа плюс".

На 9 ноември 2022 г. Европейската комисия прие предложение за предоставяне на 18 милиарда евро подкрепа под формата на заеми на Украйна за 2023 г. в рамките на новия инструмент.

Украйна ще трябва да върне тези пари след края на войната. Тези средства могат да бъдат използвани по начин, по който страната прецени, включително и за купуване на български реактори.

"Както знаете, ЕС предоставя финансова помощ за Украйна, която е около милиард и половина месечно. Това е макроикономическа помощ, която цели да помогне на страната. Зависи от самата Украйна как ще използва тези пари. Нищо не спира украинската държава да използва част от тези пари, предоставени в рамките на макроикономическата помощ, за бъдат използвани за сътрудничество с България в областта на ядрената енергия. Това е в правомощията на украинските власти, а не на Комисията, защото това са двустранни разговори между Украйна и България", каза Ерик Мамер - говорител на ЕК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украинският президент Зеленски в България (Снимки)
Украинският президент Зеленски в България (Снимки)
Три лодки ще представят България на световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 г.
Три лодки ще представят България на световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 г.