НОВИНИ

Парламентът прие декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:27, 06.07.2023 (обновена)
Чете се за: 07:52 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентът прие декларация в подкрепа на присъединяването на Украйна в НАТО. Тя бе внесена от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и "Има такъв народ". Същите формации гласуваха "за" в пленарната зала и така тя мина със 157 гласа. "Възраждане" и БСП гласуваха "против". Нито един депутат не се въздържа.

В текста се посочва, че 49-ото Народно събрание заявява, че най-прекият и желан път за възстановяването на мира в Украйна, Черноморския регион и Европа, е пълното и незабавно доброволно оттегляне на Руската федерация извън международно признатите граници на държавите на всички засегнати от нея суверенни държави.

Народното събрание категорично настоява за незабавно прекратяване на ядрения шантаж, както и на всички действия на Руската федерация, в остро противоречие с Устава на ООН, които представляват най-сериозният удар срещу мира и благоденствието както на европейските, така и на руския народ.

Подкрепя формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски, чиято цел е траен и справедлив мир.

За да бъде гарантирана способността на Украйна да се самозащити от агресора на нейна територия, НС настоява институциите в България да продължават да ѝ оказват политическа, финансова, хуманитарна, военна, военно-техническа подкрепа до пълното възстановяване на суверенитета ѝ в международно признатите граници, пише в документа.

49-ото НС потвърждава пълната си подкрепа за независимата от външни фактори политика на НАТО на „Отворени врати“; очаква българското правителство вкл. и на предстоящата Среща на върха на Алианса във Вилнюс през юли т.г. да изразява позиция в подкрепа членството на Украйна в НАТО, след възстановяване на мира на нейна територия. В същото време призовава съюзниците за използват Срещата на върха, за да очертаят ясни параметри по пътя на членството на Украйна в НАТО.

В текста се посочва също, че парламентът подкрепя започването на процеса на планиране и приемане на конкретни параметри и времева рамка за членството на Украйна в Алианса и разширяване на стратегическите отношения.

С приемането на тази декларация ще бъде излъчена недвусмислена позиция за българската подкрепа към Украйна и легитимното ѝ право на самоотбрана срещу непредизвиканата военна инвазия, както и правото на държавите сами да избират как да гарантират сигурността си, посочва в становището си Комисията по външна политика.

В текста на декларацията се казва, че най-прекият и желан път за възстановяването на мира в Украйна, Черноморския регион и Европа, е пълното и незабавно доброволно оттегляне на Руската федерация извън международно признатите граници на всички засегнати от нея суверенни държави

"Категорично настоява за незабавно прекратяване на ядрения шантаж, както и на всички действия на Руската Федерация в остро противоречие с Устава на ООН, които представляват най-сериозния удар срещу мира и благоденствието, както на европейските, така и на руския народ", каза Георг Георгиев, ГЕРБ - СДС.

И се изразява пълна подкрепа за териториалната цялост и суверенитет на Украйна.

"Подкрепя стремежа на Украйна за присъединяване съм НАТО, което може да се осъществи, когато мирът бъде възстановен на територията на страната", каза Георгиев.

От "Възраждане" се противопоставиха на декларацията и дори дълго време дебатираха сами със себе си.

"На Украйна в момента не ѝ е необходима тази декларация", каза Николай Дренчев, "Възраждане".

"На фронта има нужда от свежи сили и тези свежи сили могат да бъдат предоставени не чрез мобилизация, а чрез обучени войници по линия на НАТО", каза Димчо Димчев, "Възраждане".

В дебата се намеси и БСП.

"Целият ден все едно се намирам не в Народното събрание на Република България, а във Върховната рада. Може би защото "блиц-крика" на Украйна е в пълна сила. И е натиснато бутончето на марионетната държава. Кой лидер ходеше в рамките на пет дена три пъти в дадено посолство? В кой запис коментираха, че всичко ще се прави спрямо посолството", каза Иван Петков, "БСП за България".

Отговорът от ГЕРБ дойде незабавно.

"На приема по случай националния празник на САЩ г-жа Нинова беше в посолството. Беше в посолството и ми изглеждаше в много добро и ведро настроение", каза Георг Георгиев.

А дебатът се изостри по линията ГЕРБ - СДС - "Възраждане"

"Украинците имат право на самоопределиние, но вие казахте ли им на вашите познати в Украйна какво се случва, когато се влезе в НАТО? Можете ли да кажете ние в България с какво подобрихме нашето състояние от влизането в НАТО?", каза Деян Николов, "Възраждане".

"Ще ви кажа лично за мен какво се промени. Докато бяхме във Варшавския договор, аз можех да отида в Гърция само с танк. Сега мога да отида с кола на гмуркане", каза Любен Дилов, ГЕРБ - СДС.

Манол Пейков защити декларацията с пример от Болград, където в най-старата гимназия бесарабските българи учат родния си език и отбелязват както украинските, така и българските празници.

"От друга страна знаем какво направи Русия в завладените територии в Днепър. Там особено на таврийските българи е забранено да говорят собствения си език, това може да бъде проверено", каза Манол Пейков, "Продължаваме промяна - Демократична България".

От ДПС също подкрепиха декларацията, първо с обяснението, че движението има последователна политика от началото на войната и второ, защото е нормално страната ни да бъде лоялен партньор в НАТО и да подкрепя разширението на Алианса.

"Принципът обаче е един и ние като членове на тази организация трябва да го защитаваме - принципът на отворените врати, принципът на свободния избор на всеки народ къде ще членува, как ще осигури своята национална сигурност, какво бъдеще ще си избере. А Украйна недвусмислено заяви, че иска да бъде член на ЕС и НАТО", каза Йордан Цонев, зам.-председател на ПГ на ДПС.

Така със 157 гласа "за" и 57 "против" Народното събрание прие декларацията, с която подкрепя членството на Украйна в НАТО и пълната икономическа и военна подкрепа за Киев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова: Българският национален интерес беше продаден три пъти за един ден
Корнелия Нинова: Българският национален интерес беше продаден три пъти за един ден
БДЖ предупреждава за опит за измама с името на компанията
БДЖ предупреждава за опит за измама с името на компанията