НОВИНИ

От "закъсняло посещение" до "продаден национален интерес" - реакциите в НС за визитата на Зеленски

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:04, 06.07.2023
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Разнопосочни бяха реакциите от политиците в парламента за посещението на украинския президент у нас.

Според ГЕРБ-СДС то е закъсняло заради президента, служебните правителства и редовното на Кирил Петков. ПП-ДБ смятат, че визитата на Володимир Зеленски е доказателство, че България е значим фактор в Европа. От "Възраждане" определиха посещението като провокация.

Според ДПС това е оценка за правилното поведение на страната, а БСП коментираха, че българският национален интерес е бил продаден днес в зала. "Има такъв народ" заявиха подкрепата си за членство на Украйна в НАТО след войната.

Радев: Не подкрепям българско оръжие за Украйна. Зеленски: Ако сте на мое място, какво ще правите?

Президентът Зеленски не посети българския парламент. Посещението му у нас обаче е закъсняло, посочи Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

"Поради много обстоятелства, най-вече поради управлението на служебните кабинети, неясната и много недостойна позиция на президента по време на управлението на служебните кабинети, както и недостойната позиция, която поддържаше правителството на Кирил Петков. Помните, че за да не се разтури коалицията с БСП, накараха министъра Дмитро Кулеба да стои тук, в кулоарите на парламента. Тогава не направиха нито една смела стъпка. Не разбирам възторга им в момента. Що се отнася до позицията на ГЕРБ-СДС - ние безрезервно и с всички сили сме оказвали всичката възможна подкрепа".

Посещението на украинския президент показва, че България може да бъде стабилен партньор и значим фактор в Европа, заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

"Имаме много добри отношения и се надяваме ползотворно да работим за благото на цяла Европа. Това, което се вижда ясно е, че има мнозинство по тази тема и България показа и заяви днес, че мнозинството народни представители са твърдо зад стабилната европейска позиция на България и ясната подкрепа на Украйна. Може да сме горди, че не сме в периферията, не сме нестабилният партньор, не сме троянският кон, напротив - ние сме значим, важен партньор, на който Украйна разчита".

В сутрешно обръщение във Фейсбук лидерът на "Възраждане" коментира посещението на Зеленски така:

"Идва за нас, идва за домовете ни, идва за децата ни, за страната ни. Идва за да ни провокира, да ни дразни, защото американския посланик има една единствена цел - гражданска война в България и след това въвличането ни в мащабен военен конфликт".

Според лидера на ДПС посещението на украинския президент е оценка за правилното поведение на България, в основата на което е позицията на ДПС.

"ДПС винаги е отстоявало евроатлантическата ориентация на България. Тя не подлежи според нас на ревизия, напротив - трябва да сме лоялни и достойни членове на НАТО и ЕС. Ние бяхме причината и основата още в първия ден на войната Народното събрание да приеме декларация, осъждаща военната агресия на Русия срещу Украйна", посочи Мусгафа Карадайъ.

Българският национален интерес беше продаден три пъти днес като функция от посещението на Зеленски, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Българският национален интерес беше продаден три пъти. Българският национален интерес диктува да имаме собствена ядрена централа, този проект беше приключен днес. Българският национален интерес диктува да иамме боеспособна и въоръжена българска армия. И това беше продадено днес. Подкрепата за членство на Украйна в НАТО очаква засилване на напрежението и в региона, и в Европа".

"Има такъв народ" искат повече конкретика за целта на посещението.

"Иначе да, ИТН е част от декларацията, която подписахме в подкрепа на това един ден след войната надяваме се по-скоро да приключи този ад в Украйна. Украйна да извърви пътя си и да получи членство в НАТО, за да може и Европа да гарантира външната си сигурност".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владислав Тодоров: На Балканите се играе волейбол на високо ниво
Владислав Тодоров: На Балканите се играе волейбол на високо ниво
Борисов след среща със Зеленски: Независима и суверенна Украйна е ключова за сигурността на целия регион
Борисов след среща със Зеленски: Независима и суверенна Украйна е ключова за сигурността на целия регион