НОВИНИ

Шествия в подкрепа на Украйна в София, Бургас и Варна (СНИМКИ)

Стигна се до напрежение пред руската църква в столицата

bnt avatar logo
от БНТ
17:10, 24.02.2024 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Шествия в подкрепа на Украйна се проведоха в София, Бургас и Варна по повод 2 години от началото на войната в Украйна.

София

В столицата вече започна шествието под наслов "Украйна: Две години борба за живот, свобода и демокрация! Две години ЗАЕДНО и до победата на Украйна". То започна в 17.00 ч пред президентството и ще завърши на "Орлов мост". Стигна се и до напрежение при преминаването на демонстрантите около руската църква "Свети Николай Мирликийски Чудотворец". Там група хора, развяваха руски знамена. Полицията се намеси и не се стигна до сериозна провокация.

Снимки: Мая Димитрова

Бургас

Антивоенен митинг против руската инвазия в Украйна имаше и в Бургас. Хората се събраха пред паметника на Съветската армия в морския град и призоваха двегодишните кръвопролития да спрат.

В демонстрацията, освен украински бежанци, участваха и много руснаци, несъгласни с действията на управляващите в Москва. Носеха и плакати с извинение към украинския народ.

А пред паметника „Альоша“ беше издигната фигура на Путин в затворнически дрехи и поставен в килия с белезници.

"Тази фигура символизира Путин в затвора на Международния наказателен съд. Ясно е, че това негово военно престъпление срещу Украйна не трябва да остане безнаказано", каза Роман Яковлев.

"Преди две години мислех, че не може да продължава много дълго. Надявах се, че може би една година. Няма никакъв смисъл, няма никаква идея. Много сме близки, няма нито едно семейство, което е чисто руско, или чисто украинско", заяви Денис Кремински, руснак.

"Не сме братя, не сме. И никога не бяхме братя, защото всеки ден украинци умират, те обстрелват нашите мирни хора", смята Олга Ценивкса, украинка.

Варна

Украинската общност във Варна почете жертвите на войната и напомни, че вече две години страната им се бори срещу руските агресори и в защита на човешките ценности. Те посветиха стихове на загиналите герои, благодариха на украинските войници, които воюват на фронта и на българите, които помагат на бежанците. А общата им надежда е, че скоро ще могат да се завърнат в родината си.

"Искам да кажа на хората да ценят живота си. И да знаят, че това може да се случи във всяка страна. Благодарни сме, че тук ни приеха и ни протегнаха ръка - хората трябва да сме по-добри, човешкият живот е по-ценен от всякакви територии."

"Това е голяма трагедия за нас, боли ни душата много силно, но ние всички сме силни и много благодарим на България за подкрепата и помощта. В Украйна е много сложно, но ние вярваме в победата и в доброто"

Автори: Мая Димитрова, Светлана Ганчева и Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Срещата между Шоутайм Варна и Академик Пловдив не се проведе, причините са неизвестни
Срещата между Шоутайм Варна и Академик Пловдив не се проведе, причините са неизвестни
Мария Габриел е на официално посещение в кралство Йордания
Мария Габриел е на официално посещение в кралство Йордания