НОВИНИ

Думата "независима" винаги ще стои пред думата Украйна, заяви Зеленски

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
21:33, 24.02.2024
Чете се за: 04:05 мин.
По света
Слушай новината

Рамо до рамо в деня на втората годишнина от войната в Украйна до Володимир Зеленски застанаха Урсула фон дер Лайен, Джорджия Мелони, Александър де Кроо и Джъстин Трюдо. Четиримата пристигнаха рано сутринта и първата им спирка беше летището в Гостомел - именно там беше решаващата битка на 24 февруари. Тогава над 200 хеликоптера спуснаха руските десантчици, които трябваше да превземат Киев, но те бяха спрени от украинците.

От Гостомел Зеленски направи и своето обръщение към украинците по повод втората годишнина. Четиримата западни лиери извървяха рамо до рамо със Зеленски и пътя покрай дългата Мемориална стена на Михайловски площад в Киев, където положиха цветя в памет на загиналите още от 2014-та година. Тук в Киев, Джорджия Мелони - премиерът на Италия, която председателства Г-7, беше домакин на виртуална среща на лидерите на най-развитите в света държави. Италия и Канада станаха поредните държави, които днес подписаха двустранни споразумения за сигурност с Украйна.

Какви бяха посланията на този ден ?

"В бъдещата история на Украйна, думата "независима" винаги ще стои пред думата Украйна. За това е нашата битка. И 730 дни от живота ни. Ние ще победим. И това ще е най-хубавият ден от живота ни", каза Володимир Зеленски, президент на Украйна.

"Преди две години, изглеждаше сякаш всичко е изгубено и Киев ще падне до дни. Но Киев устоя. Вашият кураж застана на пътя на Путин. Днес сме тук, за да отдадем дължимото на вашата смелост. Колкото и тежка да изглежда ситуацията днес, нека не забравяме и за миг пътят извървян до тук. Съпротивата срещу по-силния враг и победите, противно на всяка логика. Уверена съм, че Украйна ще продължи да ни изненадва, докато и последният руски войник не бъде изтласкан от земята ви. С финансова подкрепа, повече муниции, повече обучения на военните ви и за противовъздушната отбрана и с повече инвестиции в европейската и украинската отбранителни индустрии. Ще има свободна и суверенна Украйна, ще има мир и благоденствие в Европа", подчерта Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

На бойното поле - украински дрон порази днес най-големият завод за добив на стомана в Русия - Новолипецки металургичен комбинат, който се смята, че произвежда 18% от руската стомана. Експлозии прогърмяха на жп гара в източна Украйна днес, а руските сили настъпват все повече на запад и приближават до градове като важния за жп трафика - Покровск. Болка - това е думата, която повечето украинци избраха, за да опишат последните две години.

На този ден избрахме да ви разкажем история, която е част от аргументите за издадената от Международния наказателен съд заповед за арест на руския президент - депортирането и асимилацията на украински деца.


Вижте повече в прякото включване на специалните пратеници на БНТ в Киев: Тоня Димитрова, Владимир Богдански и Роберт Вецов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дея Спорт победи Монтана, ЦСКА се наложи над Добруджа в НВЛ
Дея Спорт победи Монтана, ЦСКА се наложи над Добруджа в НВЛ
Манчестър Юнайтед се издъни срещу Фулъм
Манчестър Юнайтед се издъни срещу Фулъм