НОВИНИ

Хиляди европейци изразиха солидарност към Украйна (СНИМКИ)

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:23, 24.02.2024
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Бъдещето на Украйна е в НАТО и тя ще стане член на алианса - в това увери генералният секретар Йенс Столтенберг. По улиците на Париж, Берлин, Лондон, Варшава, Будапеща хиляди европейци излязоха на шествия в израз на солидарност с украинския народ. Масови прояви с участието на украинските общности имаше и в Никозия, и Истанбул. Демонстрации в подкрепа на Украйна се проведоха и в Белград.

Лавина от реакции на подкрепа за Украйна от европейските институции и европейските лидери. В много европейски градове хората отбелязват втората годишната от началото на войната с шествия в подкрепа на украинците.

Посланието на ЕС и на НАТО остава едно и също - че подкрепата ще продължа толкова дълго, колкото е необходимо - финансова, политическа, военна и най-важното морална подкрепа за украинците, които се бият не само за собствената си страна и територия, но и за европейските ценности.

През изминалата година ЕС за първи път покани за преговори за членство държава, която води война. Преговорите с Киев няма да започнат бързо и ще бъдат трудни, но това беше важен знак за подкрепа за Украйна. Членството на страната в НАТО също вече не се поставя под съмнение, то е въпрос на време.

"Президентът Путин започна тази война, защото искаше да отнеме на Украйна правото ѝ сама да избира пътя си и да затвори вратата към НАТО. Но постигна точно обратното - Украйна е по-близо до НАТО от всякога. Украйна ще стане член на НАТО и въпросът не е дали, а кога. Докато ви подготвяме за този ден, ще ви подкрепяме. В името и на вашата, и на нашата сигурност", каза Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Европейската помощ за Украйна не винаги и била еднозначна и невинаги е имало единодушие при вземането на решения. Унгария е страната, която последователно се противопоставя на редица важни решения, свързани със санкциите срещу Русия или помощта за Украйна.

Силните послания на ЕС и НАТО са и опит да бъде преодоляно това, което в Брюксел наричат умора от Украйна у Запада. Защото всяка умора в подкрепата и помощта може да означава успех за Путин. А голяма част от държавите в ЕС са убедени, че Путин няма да спре в Украйна. И всеки негов успех в Украйна, го приближава по-близо до домовете на европейците.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Помощта за Киев остава заложник на политическия сблъсък в САЩ
Помощта за Киев остава заложник на политическия сблъсък в САЩ
Ирена Мишонова пред БНТ: Стана някакъв срив, учудена съм колкото и всички останали
Ирена Мишонова пред БНТ: Стана някакъв срив, учудена съм колкото и всички останали