НОВИНИ

Помощта за Киев остава заложник на политическия сблъсък в САЩ

bnt avatar logo
от БНТ
20:36, 24.02.2024
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Критично важно е как и кога ще бъдат решени споровете в САЩ за помощта за Украйна.

Във Вашингтон политическото напрежение расте, предизборните кампании набират сила, а позициите относно най-горещите геополитически теми на кандидатите за президент - Джо Байдън и Доналд Тръмп, са противоположни.

Американският Конгрес не успя да приеме закон за отпускането на допълнителна помощ от 60,7 милиарда долара за Украйна преди втората годишнина от началото на войната.

Законопроектът съдържа обща военна и хуманитарна помощ от 95 милиарда долара за Украйна, Газа, Израел, Тайван и други.

Въпреки натиска от страна на американския президент Джо Байдън, председателят Майк Джонсън отказа да постави закона за гласуване в Долната камара на американския Конгрес.

Според Джонсън, закона не отговаря на нуждите на Американския народ, а с подобно виждане са и група от консервативни републиканци, според които парите би трябвало да се изхарчат в страната, вместо да подпомагат войни далеч извън пределите й.

Републиканците са все по-скептични относно изпращането на допълнителна помощ за Украйна и призовават Европа да разчита повече на себе си относно военните си нужди.

Докато фаворитът за кандидат-президент на Републиканската партия Доналд Тръмп многократно заяви, че не би защитил от руска агресия страните членки на НАТО, които не изпълняват финансовите си задължения към Алианса. Предизборните му послания предизвикват все повече тревога сред партньорите от НАТО и ЕС, а изходът от битката за Белия дом ще е от решаващо значение за евроатлантическите отношения.

Вижте прякото включване на Радослав Минчев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Асенов стана световен шампион на 200 метра гладко бягане на световното за спортисти с интелектуални увреждания
Александър Асенов стана световен шампион на 200 метра гладко бягане на световното за спортисти с интелектуални увреждания
Хиляди европейци изразиха солидарност към Украйна (СНИМКИ)
Хиляди европейци изразиха солидарност към Украйна (СНИМКИ)