НОВИНИ

Навални е починал малко преди да бъде освободен, съобщиха негови приближени

Алексей Навални е починал от тромб и смъртта му е била естествена, обявиха от украинското разузнаване

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:23, 26.02.2024 (обновена)
Чете се за: 04:37 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Навални е починал малко преди да бъде освободен при размяна на затворници със Съединените щати, обяви Мария Певчих, приближена на опозиционера. Според нея преговорите са били в заключителен етап към 15 февруари- ден преди смъртта на Навални.

Обкръжението на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални търси място, където привържениците му ще могат да се сбогуват подобаващо с него. Съобщението публикува в платформата Екс говорителката на Навални Кира Ярмуш.

Алексей Навални и двама американски граждани, задържани в Русия, е трябвало да бъдат разменени за Вадим Красиков - наемен убиец на руските специални служби, който излежава доживотна присъда в Германия. Преговорите са били в ход от две години с участието на американски и германски представители, твърди в Ютюб - канала на Навални Мария Певчих. Според нея планът за размяната е бил готов през декември. След началото на руската инвазия в Украйна е станало ясно, че "Путин няма да се спре пред нищо", както и, че "опозиционният лидер трябва да бъде освободен спешно, на всяка цена".

Алексей Навални е починал от тромб и смъртта му е била естествена, обяви началникът на украинското разузнаване към Министерство на отбраната Кирило Буданов, предаде Ройтерс.

"Алексей Навални можеше сега, буквално днес, да стои на това място. Това не е метафора. Можеше и трябваше да се случи. Навални трябваше да е на свобода до дни, защото постигнахме решение за неговата размяна", заяви Мария Певчих- председател на "Антикопурционна фондация".

Пред журналиста Тъкър Карлсън този месец руският лидер съобщи за разговори с Вашингтон за освобождаването на американския журналист Еван Гершкович, който е обвинен в шпионаж. Владимир Путин намекна, че в замяна Русия би приела лице, което " от патриотични подбуди е елиминирало бандит в една от европейските столици".

Вадим Красиков беше признат за виновен в Германия за ликвидирането на бивш чеченски бунтовнически лидер с изстрел в главата от близко разстояние през 2019-та.

"В началото на февруари предложиха на Путин да разменят килъра, офицерът от службите Вадим Красиков, който излежава присъда за убийство в Берлин срещу двама американски граждани и Алексей Навални", допълни Мария Певчих.

Според Мария Певчих в последната минута Путин е размислил. Решил е, че не може да допусне Навални да бъде освободен, отървал се е от него като разменната монета за да предложи някои друг, когато му дойде времето.

"Навални беше всичко, което Путин никога няма да бъде. И Путин го мразеше за това", каза още Мария Певчих.

Кремъл отказа да коментира твърденията за натиск над майката във връзка с предаването на тялото, което се осъществи едва в събота.

"Нищо не мога да кажа по въпроса. Държавният глава по никакъв начин не регулира тези въпроси. Има съответни служби и процедури, които следват установените правила за такива ситуации", обясни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Говорителката на Навални Кира Ярмиш съобщи, че приятелите на Навални искат до края на работната седмица да организират публично сбогуване. Събитието ще е отделно от самото погребение, за което още нищо не е обявено. Очаква се то да се състои в Москва.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Магдалена Малеева е новият капитан на България за Били Джийн Кинг къп
Магдалена Малеева е новият капитан на България за Били Джийн Кинг къп
Върнаха 4 от 10-те отнети от Евертън точки
Върнаха 4 от 10-те отнети от Евертън точки