НОВИНИ

Анонимен дари 1 млн. лв. на Софийския университет

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:49, 26.02.2024
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Един милион лева дари на Стопанския факултет на Софийския университет бивш негов възпитаник. Дарителят е пожелал да остане анонимен.

Парите ще бъдат използвани за стипендии на студенти и ученици. Това е най-голямото дарение получавано досега от Стопанския факултет.

Малко преди Коледа един от възпитаниците на Стопанския факултет от първите випуски през 90-те години се обадил и казал, че иска да направи дарение. Учудването било голямо, когато станало ясно, че парите са един милион лева. Верен на християнския принцип, че едната ръка не трябва да знае какво прави другата, дарителят пожелал да остане анонимен.

"Аз се запознах с колегата, който е завършил преди мен, той е изключително алтруистично настроен, никакво тщестлавие няма в неговата постъпка и въпреки, че лично исках да го помоля и го помолих той да се представи, той каза, че за него е най-важно, че е направил този личен акт на дарение", разказа деканът на Стопанския факултет на Софийския университет доц. Атанас Георгиев.

Дарението отива изцяло за стипендии. Те ще са от по 400 лева и ще се дават пред следващите десет години. 15 от тях ще са за социално-слаби студенти с успех над 5. Шест ще бъдат за студенти с висок успех над 5.50.

Десет стипендии ще отидат за Софийската математическа гимназия. И още пет за училища, партньори на факултета. Дарението постъпва във факултета чрез Сдружението на завършилите Стопанския факултет.

"Много бяхме трогнати, много сме му задължени, което е също отговорност за нас да се съобразим с волята му", заяви заместник-председателят на Сдружението на завършилите Стопанския факултет на СУ доц. Деян Радев.

Студентите вече знаят за новите стипендии и казват, че ще кандидатстват.

"Смятам, че стипендията е още един стимул да се представям по-добре", сподели третокурсничката Ивана Коренчева.

"Бих си набавял учебни материали, също така бих спонсорирал някои дейности, които са свързани отново с моето обучение като извънкласни дейности", каза пърчокурсникът Георги Михайлов.

Тук често получават дарения от бивши възпитаници и от фирми- това са стипендии, менторство и дори нова зала. Но никой досега не е дарявал толкова голяма сума.

"Това всъщност е най- голямото единично дарение, то е така символно, бих казал и моята лична надежда и на моите колеги е, че такова дарение ще ангажира и други дарители тоест този пример, който виждаме от други страни как студентите като завършат, като успеят искат да дадат обратно на обществото и на общността, от която идват надявам се, че ще вдъхновим и такъв тип ефект", каза още доц. Атанас Георгиев.

И още нещо. Стипендиите ще бъдат индексирани с движението на инфлацията, така че дарителят ще добавя още пари към тези един милион лева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската помощ, сътрудничеството в отбраната и още - за какво говориха Денков и Зеленски
Българската помощ, сътрудничеството в отбраната и още - за какво говориха Денков и Зеленски
Унгария ратифицира членството на Швеция в НАТО
Унгария ратифицира членството на Швеция в НАТО