НОВИНИ

Помощ за Украйна: Какви решения бяха взети на конференцията в Париж?

Ще бъдат ли закупувани боеприпаси, произведени извън Европа?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:08, 27.02.2024 (обновена)
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

В Париж се проведе международна конференция за подкрепа на Украйна с участието на 21 държавни и правителствени ръководители.

Няколко държави подкрепят идеята Европейският съюз да купува боеприпаси, произведени извън Европа, които да бъдат предоставени на Киев. Френският президент Еманюел Макрон заяви, че чешкото предложение е в съзвучие с досегашната политика на Евросъюза и обяви, че Париж ще се присъедини към него. Нидерландският премиер Марк Рюте заяви, че страната му ще предостави над 100 милиона евро за чешкия план.

Конференцията, организирана от френския президент, се проведе в критичен за Украйна момент. Европейският съюз си беше поставил за цел да достави един милион снаряда на Украйна до март, но няма да успее да я изпълни.

Макрон заяви още, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще, но че на този етап няма консенсус за подобно решение.

"Няма консенсус за изпращането на сухопътни войски по официален, приет и одобрен начин. В дългосрочен план обаче нищо не бива да се изключва. Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия няма да може да спечели тази война. Много от хората, които днес казват "никога, никога", бяха същите, които преди две години казваха "никога танкове, никога самолети, никога ракети с далечен обсег. Нека бъдем достатъчно смирени, за да признаем, че често сме закъснявали с шест до дванадесет месеца. Това беше целта на днешната дискусия: всичко е възможно, ако е полезно за постигането на нашата цел", заяви Еманюел Макрон.

Нидерландският премиер Марк Рюте заяви, че темата за изпращане на западни войски не е била включена в дневния ред. И потвърди, че страната му ще предостави финансова подкрепа за чешкия план, без обаче да разкрие кои държави извън Европа може да произвеждат тези боеприпаси.

"Нидерландия обяви тази нощ решението си да предостави над 100 милиона евро за инициативата и се надявам, че и други страни ще се присъединят. Но в малко по-дългосрочен план трябва да се мисли за производство на още оборудване за ПВО отбрана за Украйна, за необходимостта да се работи за киберсигурността и укрепването на сигурността в страни като Молдова", заяви Марк Рюте, министър-председател на Нидерландия.

На срещата в Париж беше обявено създаването на коалиция, посветена на доставката на ракети със среден и далечен обсег на действие.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Окаяно е състоянието на парк във Варна
Окаяно е състоянието на парк във Варна
Президентът на Словения Наташа Пирц Мусар ще се срещне с Румен Радев
Президентът на Словения Наташа Пирц Мусар ще се срещне с Румен Радев