НОВИНИ

За кои са се представяли руските шпиони у нас?

Айше Сали
от Айше Сали
20:48, 26.02.2024
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

ДАНС разкри руски шпиони и им наложи забрана за влизане в България. Става дума за мъж и жена на 39 и 37 години, които са откраднали чужди самоличности. За първи път българското контраразузнаване засича т. наречените шпиони- нелегали. Двамата са променили външния си вид.

С новата си самоличност и новите паспортни данни шпионите създават нови образи. И заживяват като обикновени хора сред нас.

Както истинските, така и имената, с които са живяли в България вероятно не говорят нищо на хората, защото една от основните задачи на нелегалните е да бъдат незабележими и по нищо да не се отличават от обикновените хора, с които се разминаваме всеки ден.

Владимир Горичкин краде самоличността на Денис Рашков, който уж се завръща в родната си страна- България след 20-годишно отсъствие, но вече е побелял и подстриган, а Татяна Горичкина се превръща в съпругата му Диана Рашкова и си реже бретона.

С пристигането си в България двамата декларират, че упражняват свободни професии - той е IT-специалист, а тя - дизайнер, което им позволява да не работят за конкретна фирма и да разполагат със свободното си време. Условията са необходими за събиране на информация.

Не е ясно какво се е случило с истинските Денис и Диана. Твърде вероятно или да са починали, или да са под чужд контрол.

Според наши, източници шпионите са засечени, още докато създават своето алиби в България. Останали са за кратко в страната, а действията им не са създали опасност за националната ни сигурност.

Двамата са работили за Службата за външно разузнаване на Руската федерция. Днес има беше наложена 5-годишна забрана за влизане в България, както и в други държави от Европейския съюз.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлос Насар беше посрещнат като герой в родния Червен бряг
Карлос Насар беше посрещнат като герой в родния Червен бряг
Сблъсъци между фермери и полиция в Брюксел
Сблъсъци между фермери и полиция в Брюксел