НОВИНИ

Фалшиви профили на журналисти трупат последователи

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
19:20, 26.02.2024
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

Фалшив профил се представя за журналиста Георги Милков и трупа последователи и приятели във Фейсбук. След многократни докладвания обаче социалната мрежа не намира проблем - смята, че не са нарушени стандартите на общността. Така фалшивият профил продължава да съществува, изграждайки виртуален клонинг на журналиста - с неговото име и откраднатите му снимки.

Приятели, а и непознати, писали на журналиста за съвсем реалния живот на фалшивия профил. Журналистът призовал многобройните си последователи да докладват.

"Но уви, много интересно, оказва се, че всички са получили един и същ отговор от Фейсбук - не можем да премахнем този профил, няма да го премахнем, защото той не нарушава на обществото стандартите. Аз не знам какви са тези стандарти, в които някой може да ти открадне снимките, да се представя за теб и това да е в стандартите", заяви журналистът Георги Малчев.

Оказало се, че човекът зад фалшивия профил неуморно го развива, добавяйки още и още приятели.

"В неделя, докато аз изпращах доклад след доклад за какви ли не основания - кражба на интелектуална собственост, на снимки, на някой, който се представя за мен, същото са правили и мои приятели, всъщност много хора ми казаха, че по същото време той е искал приятелство на различни хора. И той е станал сутринта рано в неделя и е започнал своята си работа", разказа Георги Малчев.

Според проучвания над 27 млрд. фалшиви профили във Фейсбук са изтрити от 2017 г. насам. За сравнение - населението на Земята е над 8 млрд. Фалшиви профили обаче продължават да изникват и съществуват от години, независимо, че са докладвани.

Нашият репортер Йоана Миланова показа фалшив профил с нейния лик.

"Това тук е другото ми Аз, над което нямам никаква власт. Твърди, че работи в салон за красота. Човекът зад фалшивия профил с моето име и стари снимки е създал виртуалния ми клонинг преди две години. Докладван е многократно. Без успех".

Най-прекият път, през който може да се мине за изтриването на фалшив профил, започва с призив за докладване в социалните мрежи.

"Наистина да направят пост, както е в този случай, да споделят на хората конкретно какво да направят - т.е. докладвайте този профил, докладвайте като такъв, който претендира, че е някой друг и слагайте винаги линка на истинския профил. Това е най-лесния начин, по който един алгоритъм може да провери едното и другото", заяви университетският преподавател Георги Малчев.

Целта на създателите на такъв тип профил може да бъде различна - от достъп до снимки и данни на новопридобитите приятели до опити за измами.

"Периодично, когато идва време за сесии, се появяват профили, видимо измислени, които пишат "създаваме дипломни работи". Колкото и да съм ги докладвал, колкото и да съм молил мои студенти да докладват, единият се казваше Драган Цанков даже, беше "ок, нека да докажат, че е Драган Цанков". Не доказаха явно, но не ги спряха. Следващото беше - ок, това е бизнес, защото те твърдят, че от 5 г. правят това нещо като бизнес, пак не го премахнаха", разказа още Георги Малчев.

Правосъдното министерство предложи законови промени срещу фалшивите профили. Ако бъдат приети, хората, които се представят за други личности, използвайки чужди имена и снимки, ще могат да бъдат осъдени на до три години затвор и глоба до 5000 лева. Но за да има осъден крадец на самоличности, първо трябва да се стигне до него. Нещо, което звучи нереално на фона на липсата на реакция след хиляди докладвания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец постигна лесна победа над 10 от Берое
Лудогорец постигна лесна победа над 10 от Берое
БФС обяви санкциите след мачовете от 22-ия кръг във футболния ни елит
БФС обяви санкциите след мачовете от 22-ия кръг във футболния ни елит