НОВИНИ

Сблъсъци между фермери и полиция в Брюксел

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:30, 26.02.2024
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

Сблъсъци между фермери и полиция и вандалски прояви в центъра на Брюксел. Периметърът между европейските институции беше отцепен от силите на реда.

Фермерите се опитаха да пробият блокадата и да стигнат до зоната, където заседаваха министрите на земеделието от ЕС.

Още през нощта фермери от цяла Белгия и от съседните държави започнаха да пристигнат в Брюксел и да блокират важни пунктове в града, което доведе до хаос в движението и градския транспорт. Целта на протестиращите беше площад “Шуман” в европейския квартал, в близост до който заседаваха земеделските министри.

Полицията отцепи няколкокилометров периметър на сигурност, в който часове наред не бяха допускани дори журналисти. Някои от фермерите се опитаха за съборят загражденията, палиха гуми и сено и замеряха полицията и сгради на евроинституциите с бутилки и яйца. Полицията отвърна с водни оръдия.

"Днес фермерите сме тук в Брюксел, защото Европейският съюз не се вслушва в нашите искания. Нашите искания са за справедливи доходи. Вече не можем да се прехранваме. Ние произвеждаме храната, но не можем да изкараме прехраната си. Защо е така? Заради споразуменията за свободна търговия. Заради дерегулацията. Защото цените са под производствените разходи. Затова изискваме от ЕС да предприеме действия по този въпрос. Спрете споразуменията за свободна търговия и въведете минимални цени за подкрепа които покриват нашите производствени разходи и ни позволяват да имаме приличен доход!", заяви протесриращата Морган Оди.

Според земеделските министри войната на Русия в Украйна прави ситуацията още по-сложна.

"Съюзът предприе извънредни мерки, за да помогне на Украйна да продължи да изнася зърно. И ние продължаваме да предоставяме нашата помощ толкова дълго, колкото е необходимо. Но е важно да се намери по-ефективно решение, така че украинските селскостопански продукти да могат да достигнат до традиционните си пазари извън съюза. В момента Русия използва тези лостове, за да дестабилизира Украйна, но и за да дестабилизира Европа", каза министърът на земеделието в Белгия Давид Кларенвел.

Земеделските министри са наясно, че трябва да има промени в общата селскостопанска политика на съюза.

"Досега общата селскостопанска политика беше „бюрократично чудовище“, което доведе до това, че защитата на климата и биоразнообразието станаха непривлекателни за фермерите", обясни министърът на земеделието на Германия Джем Йоздемир.

Под натиска на протестите в цяла Европа ЕК вече направи някои отстъпки за сектора, които според земеделските министри са стъпка в правилната посока, но не са достатъчни. Еврокомисарят по земеделието обеща днес нови предложения за по-малко администрация и по-лесен достъп до държавна помощ за земеделците.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За кои са се представяли руските шпиони у нас?
За кои са се представяли руските шпиони у нас?
Лазар Бучков игра при нова победа на Лонг Бийч в колежанското първенство по волейбол в САЩ
Лазар Бучков игра при нова победа на Лонг Бийч в колежанското първенство по волейбол в САЩ