НОВИНИ

България подкрепя Албания по пътя към ЕС, потвърди Росен Желязков в Тирана

Николай Минков
от Николай Минков
19:54, 26.02.2024
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Подкрепата на България за евроинтеграцията на Албания обсъди в Тирана председателят на парламента Росен Желязков с президента на страната Байрам Бегай и председателят на Народното събрание Линда Никола. Според Желязков между двете страни няма спорни и нерешения проблеми.

Албанският президент Байрам Бегани посочи, че приятелството и помощта на България са безценни за бъдещето на Албания, и пожела възможно най-скоро страната ни да може да се ползва в пълна степен от пълноправното си членство в Шенген.

Повече от 30 минути продължи срещата между президента Байрам Бегани и Росен Желзяков, в рамките на които председателят на българския парламент даде гаранции за еврочленството на Албания. Двамата обсъдиха и задълбочаване на двустранните отношения на парламентарно ниво.

След това Желязков и водената от него парламентарна делегация обсъди с председателя на албанския парламент Линдита Никола конкретни стъпки за сътрудничеството в различни сфери.

"Уверена съм, че България ще продължи да подкрепя Албания в инициативите на Европейския съюз. Вярвам, че нашите отношения ще са много перспективни, като и двете страни ще продължат реципрочно да развиват отношенията си в различни сфери, като икономика, туризъм и регионално сътрудничество", каза Линдита Никола- председател на Албанския парламент.

Росен Желязков даде висока оценка на постигнатото от Албания по пътя към Европа.

"Албания може да разчита на подкрепата на България, защото ние изповядваме принципа за собствени заслуги, като Албания в тава отношение е шампион в Западните Балкани по изпълнение на критериите, но не само по отношение преговорите със ЕС, а и по отношение на безусловната си подкрепа по общата външна политика и политиката за сигурност на ЕС , както и ясната и категорична принципна позиция по отношение войната в Украйна", заяви Росен Желязков- председател на Народното събрание.

Желязков акцентира и върху нуждата от инвестиции и инфраструктурната регионална свързаност. Той посочи, че изграждането на коридор №8 ще стимулира двустранния стокооборот.

Според него е реалистично до година да бъде разкрита редовна самолетна линия София-Тирана.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се е стигнало до фаталния скандал на столичен булевард?
Как се е стигнало до фаталния скандал на столичен булевард?
Досегашният председател на Конституционния съд в Унгария е избран за президент
Досегашният председател на Конституционния съд в Унгария е избран за президент