НОВИНИ

Албания гарантира правата на българското малцинство и може да разчита на подкрепата на България за ЕС

bnt avatar logo
от БНТ
11:30, 26.02.2024
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

България е получила уверения от Албания за гарантирането на правата на българското малцинство в балканската държава и за прозрачността на предстоящото преброяване там. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков след среща с албанския му колега Линдита Никола. Желязков посочи, че София оценява усилията на Тирана в тази посока и заяви подкрепата на България за европейската интеграция на Албания.

"Между България и Албания няма висящи, нерешени или отворени въпрос, а политическият диалог е на най-високо равнище.

България безусловно подкрепя заключенията на ЕК, както и доклада на Съвета по отношение изпълнението на индикаторите по напредъка на Албания и се надяваме в близките седмици да се проведе втората междуправителствена конференция, както и реалните преговори по основополагащите принципи и по преговорните глави, свързани с върховенството на закона.

В това отношение Албания може да разчита на подкрепата на България. Изповядваме принципа на собствените заслуги и в това отношение Албания е шампион в региона на Западните Балкани - не само за европейската интеграция, но и по отношение на политиката на сигурност в ЕС и подкрепата за Украйна", заяви Желязков.

Освен европейската интеграция и правата на българското малцинство в Албания, двамата са Желязков и Никола са обсъдили взаимното сътрудничество, регионалните проекти и подкрепата за Украйна.

"Уверена съм, че България ще продължи да подкрепя Албания в регионалните инициативи и за интеграцията в ЕС. Вярваме, че нашите отношения са много позитивни. България и Албания ще продължат реципрочно да развиват своите отношения във всички сфери на интерес. Двете страни имат и обща позиция по отношения на войната на Русия в Украйна", каза Линдита Никола.

По-рано тази сутрин Росен Желязков разговаря и с президента на Република Албания Байрам Бегай.

В сградата на албанския парламент ще бъде открита изложба "Демокрация и изкуство".

Вечерта ще има прием на посолството ни в Тирана по случай 3 март – Националният празник на България. С Росен Желязков пътува и делегация, в която има по един народен представител от всяка парламентарна група на 49-ото Народно събрание.

Вижте повече в прякото включване на Николай Минков от Тирана

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дефицитът на инсулин у нас да се разследва незабавно, призовава Делян Певески
Дефицитът на инсулин у нас да се разследва незабавно, призовава Делян Певески
Жасмин Паолини след триумфа в Дубай: Наслаждавам се на играта си, опитвам се да живея в настоящето
Жасмин Паолини след триумфа в Дубай: Наслаждавам се на играта си, опитвам се да живея в настоящето