НОВИНИ

Защо реформата в ТЕЛК затруднява работата на комисиите – коментар на д-р Александър Симидчиев

bnt avatar logo
от БНТ
09:24, 26.02.2024 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Системата трябва да се адаптира към новата промяна и това може да доведе до непредвидими последици. Така коментира в "Денят започва" реформата в ТЕЛК д-р Александър Симидчиев от ПП-ДБ.

"Стремежът е процесът да бъде оптимизиран. Обикновено след промени системата се отпушва след около 6 - 8 месеца. Това, което можеше да се направи по-добре, е да има обратна връзка от трудово-експертните лекарски комисии", смята той.

Александър Симидчиев отбеляза още:

"Непредвидимите реакции бяха, че много хора потърсиха преосвидетелстване. Срокът за него се увеличи на 3 месеца."

Според него информационната кампания е могла да бъде по-добра. Живеем в свят, в който комуникацията е ключова, смята Александър Симидчиев.

Подчерта, че трябва да има обективност на данните, което в значителна степен ще намали възможността за корупционни практики.

"Проблемът не е финансов, а е организационен. Организация и комуникация преди финансиране е много важен компонент, който трябва да се следва", заяви д-р Александър Симидчиев.

За случая "Даная" коментира: "Доверието в системата е силно разклатено и то не заради конкретен случай, а по принцип. Има институционални проверки, които предстои да финализират казуса. И двете страни имат своето право. Трябва да направим така че да няма повторение на такива случаи".

По думите му се очаква след ротацията здравното министерство да продължи да бъде в обхвата на "Продължаваме Промяната" - "Демократична България". Реално политическа промяна не се предвижда, допълни д-р Александър Симидчиев.

"След отчетите и докладите на контролните органи видяхме редица нарушения в "Пирогов", за които трябва да се понесе отговорност, тези доклади са обективни, подозирам смяна на директора на "Пирогов". Проблемът не е в човека, а в системата", каза още д-р Александър Симидчиев.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Хубчев навършва 60 години
Петър Хубчев навършва 60 години
Виктория Томова отстъпи с шест позиции в световната ранглиста
Виктория Томова отстъпи с шест позиции в световната ранглиста