НОВИНИ

Напрежение и размяна на остри реплики между лекари и пациенти в ТЕЛК-Русе

Стотици хора чакат решения и са оставени без доходи

bnt avatar logo
от БНТ
20:45, 13.02.2024
Чете се за: 03:30 мин.
Слушай новината

Напрежение и размяна на остри реплики между лекари и пациенти в Русе. Причината - забавяне на ТЕЛК решения с близо година и стотици хора, оставени без доходи. Обяснението на медиците е липса на специалисти в ТЕЛК и нужда от промяна в нормативната уредба.

Миналата година през ТЕЛК-овете в Русе са преминали към 7000 души. Чакащите в момента решение са над 3500, някои от тях – все още в 3-месечния гратисен период. Но Петя Иванова е от другите, чието решение е трябвало да излезе преди 9 месеца.

Петя Иванова: "На 1 юни ми изтече ТЕЛК-а, аз си подадох документите по-рано, но 7 месеца няма пенсия, няма пари, няма доходи. Ако нямам съпруг, аз съм на произвола."

Внукът на Веселка Карагьозова е с епилепсия и чака решение вече 7 месеца. Според Веселка има заболявания, за които освидетелстването трябва да е с по-дълъг срок, защото състоянието не се променя за година:

"Той е с епилептични припадъци. Нещо, което може не да се обновява всяка година, а лекарствата са доста скъпи, от порядъка на 500 лева. Семейството ги плаща."

И от болница "Канев", и от РЗИ признават, че забавяне има. Основната причина: липсата на кадри.

"Действително в Първи състав имаме лекар титуляр, които отсъства продължително поради заболяване, но това не означава, че съставът е спрял да работи. Има осигурени лекари, които да подпомогнат работата, но, разбира се, те работят и друго, в други отделения", обясни д-р Лиляна Тончева – вътрешни болести, II състав ТЕЛК.

По-високо заплащане също не помага за привличане на кадри.

"Един от основните проблеми е, че в град Русе специалистите вътрешни болести са много малко. За съжаление няма такива, които са изявили желание да работят в тази структура", каза Иван Иванов – изпълнителен директор на УМБАЛ "Канев" – Русе.

"Какъв е начинът да се излезе от тази криза – да се разкрият малко повече ТЕЛК-ове в държавните и общинските заведения за болнична помощ. Другото нещо, както е в много страни, да се освидетелстват само хора, които са в трудоспособна възраст", каза д-р Чавдар Вълчев – директор на Дирекция "Медицински дейности".

Бил е изготвен и предложен проект за изменение на правилника за работа на ТЕЛК-овете, но той все още не е приет.

Репортаж: Даниела Василева, Тихомир Стоичков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Закриват затворническото общежитие в Бойчиновци от 1 март
Закриват затворническото общежитие в Бойчиновци от 1 март
Зрелостниците трябва да подадат заявления какви матури ще полагат
Зрелостниците трябва да подадат заявления какви матури ще полагат