НОВИНИ

Земеделци искат оставката на министър Кирил Вътев, недоволството им стигна до МС (ОБЗОР)

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
20:00, 13.02.2024
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

И днес имаше протести на земеделци на няколко места в страната. Фермерското недоволство стигна и до Министерския съвет, където 26 аграрни организации поискаха оставката на Кирил Вътев. Премиерът отговори, че не е съгласен с това искане.

Венцислав Върбанов, Асоциация на земеделските производители в България: "Кирил Вътев трябва да се подаде незабавно оставката, ние даваме с тоя протест оценка за неговата работа."

Земеделците от 26 организации поискаха увеличаване на тавана на максималната допустима финансова помощ, предоговаряне на зелената сделка, отваряне на Стратегическия план. Оплакаха се и от голямата бюрокрация в земеделието.

Яне Янев, говедовъд, председател на РЗС: "Ако някой във вашето село подаде един анонимен сигнал, че кравите мучат, овцете белят, кокошките кудкудякат, веднага идва 20 - 30 коли проверяващи от 10 - 15 институции и те връхлитат все едно си нарколаборатория и ти разказват играта."

Емил Атанасов, фермер: "Вижте в България цените, то е срамота млекото да е по-евтино от водата, жива срамота."

И докато едни знаеха за какво протестират, на други им беше по-трудно.

БНТ: Да ни кажете какво ви води днес насам?

- (протестиращ): Не знам.

БНТ: Не знаете, за какво сте тук ли?

- ...

БНТ: Добре, да ни кажете вие, какво ви води?

Емилия Стефанова, служител от Харманли: "Ами дойдохме тук, да гласуваме, да, тук да протестираме, защото, трябват субсидии да ни дават на нашите шефове, да може да имаме работа, да отива нашето българско производство, да не взимаме други държави."

снимки: БТА

Протестиращите поискаха да оставят своите искания в Министерския съвет, което доведе до блъскане с кордона от полиция. Все пак организаторите на протеста бяха допуснати до "Дондуков" 1.

Димитър Зоров, Националния съюз на говедовъдите: "Отидохме, преведоха ни през два входа на задната врата и входирахме документите, няма желание за разговори от господин Денков."

В същия час премиерът беше на посещение в Белмекен.

"Оставка на министър Вътев - това не е основа за преговори. Основата за преговори е, ако има някакви допълнителни искания след като са видели споразумението, да си ги оформят по съответния начин, да потърсят правилния начин, за да се срещнем и да ги обсъдим", заяви Николай Денков, министър-председател.

Земеделски протести имаше на още няколко точки в страната. Фермери от Варненско блокираха пътя за Бургас, според тях подписаното вчера споразумение не дава сигурност на бранша.

Поля Добрева, земеделски производител: "Произвеждащи ориз, етерично-маслени култури и много други аспекти не бяха засегнати в меморандума и респективно техните интереси по никакъв начин не са протектирани."

Земеделците се заканиха, че протестите им ще продължат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Мицин пред БНТ: Раздадох се колкото мога, но накрая ме застигна умората (ВИДЕО)
Петър Мицин пред БНТ: Раздадох се колкото мога, но накрая ме застигна умората (ВИДЕО)
Сенатът на САЩ одобри нова финансова помощ за Украйна, Израел и Тайван
Сенатът на САЩ одобри нова финансова помощ за Украйна, Израел и Тайван