НОВИНИ

Васил Пандов, ПП-ДБ: Денков и Габриел трябва да се разберат за МВнР

Когато има заплаха за правосъдната система, държавата трябва да реагира, каза депутатът

bnt avatar logo
от БНТ
18:49, 13.02.2024
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

ПП не отстъпват от позицията си, че Николай Денков трябва да стане външен министър след ротацията. Това заяви в "Още от деня" депутатът от ПП-ДБ Васил Пандов.

"Новото от вчера е, че разговорът е най-добре да бъде проведен между тях двамата - Николай Денков и Мария Габриел, защото още при съставянето на правителството пробивът дойде, когато те двамата седнаха и експертно заложиха декларацията".

В декларацията никъде не е уточнено, че премиерът ще остане външен министър, каза Пандов и посочи, че в момента не е най-удачното време да се ходи на избори.

Когато има заплаха за правосъдната система, държавата трябва да реагира по подобаващ начин - така Пандов коментира случая "Нотариуса".

"За да бъде отстранена заразата "Нотариуса" е необходимо основно усилие на самите магистрати. Без честни, съзнателни магистрати, а такива има, тя няма как да бъде преборена".

Според депутата магистратите имат нужда от подкрепа - както от МВР, така и от службите. Посочи, че специалната комисия в парламента не е и не може да бъде разследващ орган, но трябва да даде гласност на натрупалите се проблеми. Ако политици са били замесени с Нотариуса, трябвало сами да си признаят, защото комисията не би могла да го докаже.

Предстои правната комисия в парламента отново да разгледа промените в НПК, очаква се дебат, каза още Васил Пандов.

"Тези промени бяха приети по настояване е експертно становище на самите върховни магистрати, които изтъкваха опасност от блокиране на тяхната работа".

Пандов, който е част от здравната комисия в парламента, посочи, че предстои изработване на нова формула за изчисляване на цените на онкологичните лекарства:

"На ход е надзорният съвет на НЗОК, но цените ще бъдат снижени и няма да има разлики от 25 пъти".

По думите на Пандов новият здравен министър трябва да е "човек, който има визия, енергия и кураж да защити своите виждания пред народните представители".

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Едмонд Назарян се окичи с бронз на европейското по борба в Букурещ
Едмонд Назарян се окичи с бронз на европейското по борба в Букурещ
Стефан Григоров пред БНТ: Не можах да наложа моя стил на борба (ВИДЕО)
Стефан Григоров пред БНТ: Не можах да наложа моя стил на борба (ВИДЕО)