НОВИНИ

ЦРУ и МОСАД обсъждат ново примирие в Газа

Преговорите се водят в Катар

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:47, 13.02.2024
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Слушай новината

Нов опит за договаряне на сделка между Израел и Хамас. Разговорите в Кайро са с участието на директора на ЦРУ Уилям Бърнс и шефовете на разузнаването на Египет и Израел, както и катарски официален представител.

Целта е да се постигне освобождаването на заложници, което може да осигури 6-седмична пауза в сраженията. На този фон се засилва международният натиск върху Израел да се откаже от готвената офанзива в Рафа, за да се избегне хуманитарна катастрофа.

Рафа - последното убежище за повече от един милион палестинци. За Израел градът е последната крепост на Хамас. Израелският премиер Бенямин Нетаняху е разпоредил подготовката на офанзива в тази най-южна част на ивицата Газа. Според американското издание "Уолстрийт джърнъл" израелското правителство предлага жителите на Рафа да бъдат евакуирани в големи палаткови лагери близо до границата с Египет преди началото на операцията.

Тези планове провокираха призиви от страна на арабски и западни държави към Израел да се откаже или да отложи офанзивата си, за да не се стигне до хуманитарна катастрофа. След среща с йорданския крал Абдула Втори, президентът на САЩ Джо Байдън повтори, че страната му е против намеренията на Израел.

"Недопустимо е започването на широкомащабна военна операция в Рафа, ако преди това няма ясен план за сигурността на тези над 1 млн. души. Мнозина са били разселвани многократно, бягайки от насилието на север. Сега всички те са струпани в Рафа и са много уязвими. Тези хора трябва да бъдат защитени", каза Джо Байдън.

Израел е длъжен да осигури безопасни коридори за цивилното население в Рафа, коментира германският външен министър Аналена Бербок след среща с палестинския си колега Риад ал Малики.

"Тези родители, тези деца, тези семейства не могат просто да изчезнат. Те няма къде да отидат - по на юг не може, защото там е границата с Египет", каза Аналена Бербок, министър на външните работи на Германия.

ООН призова Израел да пази цивилното население и подчерта, че няма да участва в принудително разселване на хора.

Семейството на Фатхи от два месеца е в Рафа. Трудно се снабдяват с вода и храна. А сега трябва да мислят и за ново място, където да отидат.

"Не можем просто да разпънем палатка, трябва да се създадат условия за живот. Хаосът засегна всички - и млади, и стари. Много деца загинаха в студа, зимата е наистина мразовита", споделя Фатхи.

Много хора в Ивицата Газа понякога нямат храна с дни. Стига се дотам да се смила на брашно храна за животни.

"Каквото ни донесат, това мелим. Наскоро дойдоха с големи торби и като ги попитахме какво има вътре, отговориха, че е храна за птици", каза Салих Баид, собственик на мелница.

И докато конфликтът се задълбочава, много малко помощи достигат до северната част на анклава. Цените непрекъснато растат. За обикновените хора е невъзможно да се снабдят с основни продукти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът за ротацията: Не са важни постовете, а какво може да свърши един или друг състав на МС
Премиерът за ротацията: Не са важни постовете, а какво може да свърши един или друг състав на МС
Шестима души пострадаха при катастрофа между видинските села Арчар и Добри дол
Шестима души пострадаха при катастрофа между видинските села Арчар и Добри дол