НОВИНИ

Байдън иска 6-седмично примирие в Газа

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:13, 13.02.2024 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Съединените щати работят за постигането на споразумение за 6-седмично примирие между Израел и "Хамас" - това заяви Джо Байдън след разговор с йорданския крал Абдула Втори. Вашингтон настоява за спиране на огъня и сделка за връщането на останалите в Газа 135-има заложници. Според Тел Авив, успешната операция за освобождаването на двама пленници от град Рафа, е сигнал, че палестинската групировка "Хамас" е силно отслабена. Израелският военен министър Йоав Галант е категоричен, че въпреки критиките, предстои началото на нови военни операции в Газа.

Пореден ден на критични коментари от страна на Вашингтон към Тел Авив за войната в Газа. След среща с йорданския крал Абдула Втори, Джо Байдън повтори, че Съединените щати са против намеренията на Израел за сухопътна операция, ако преди това не бъде гарантирана безопасността на цивилните палестинци там. Повече от половината население на Ивицата - или около 1.5 млн. души са потърсили убежище в Рафа. Преди 7 октомври там живеят едва 250 000.
Според "Уолстрийт джърнал", израелските власти планират жителите на Рафа да бъдат евакуирани в големи палаткови лагери близо до границата с Египет.

"Недопустимо е започването на широкомащабна военна операция в Рафа, ако преди това няма ясен план за това как ще бъде подсигурена сигурността на тези над 1 млн. души. Мнозина са били разселвани многократно, бягайки от насилието на север. Сега всички те са струпани в Рафа и са много уязвими. Тези хора трябва да бъдат защитени", каза Джо Байдън, президент на Съединените щати.

Броят на жертвите от палестинска страна е почти 29 000. По думите на американския президент, в конфликта в Газа са загинали прекалено много невинни хора, включително хиляди деца.

"Съединените щати работят активно за постигането на сделка за заложниците между Израел и "Хамас". Това би означавало и незабавно прекратяване на огъня и успокояване на обстановката в Газа за поне шест седмици. В това време бихме могли да работим за траен мир", посочи Джо Байдън, президент на Съединените щати.

По всичко изглежда, че примирие засега не влиза в плановете на израелската армия. По време на посещение във военна база Ямам, министърът на отбраната Йоав Галант заяви, че успешното освобождаване на двамата израелски заложници от Рафа ясно е показало, че "Хамас" е силно отслабен. Израел планира още военни операции, при това съвсем скоро, а "символът на израелската победа ще бъдат разрушените Газа, Хан Юнис, тунелите на "Хамас" и убитите бойци от групировката", каза още Галант.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват причините за инцидента в психодиспансера в Бургас
Разследват причините за инцидента в психодиспансера в Бургас
Предимно облачно време с превалявания през седмицата
Предимно облачно време с превалявания през седмицата