НОВИНИ

Използва ли руската армия незаконно "Старлинк"?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:57, 12.02.2024
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

Руските сили се снабдяват незаконно от трети страни със сателитни терминали за високоскоростен интернет "Старлинк" и все повече ги използват на фронтовата линия. Твърдението е на украинското военно разузнаване, което не представи доказателства.

Москва и бизнесменът Илън Мъск отрекоха обвиненията. Самата Украйна използва системата "Старлинк" от компанията Спейс Екс на Илън Мъск за военни комуникации във войната с Русия.

Украинското военно разузнаване работи, за да спре използването на сателитни терминали "Старлинк" от руските части на фронтовата линия, заяви говорител на специалната служба пред украинската телевизия.

Според него чрез трети страни този вид високоскоростна интернет връзка е свободно достъпна в Русия. В сравнение с миналата година, използването й от руската армия на фронтовата линия е станало по-систематично и добре регулирано.

Чрез прихванати радиокомуникации е установено, че руските сили при Бахмут в Източна Украйна масово са започнали да използват "Старлинк", твърди украинската агенция УНИАН.

Украинското разузнаване съобщава за подобна практика и в сраженията за ключовото населено място Андреевка.

"Старлинк" обяви, че няма никакви делови отношения с руското правителство или армия. Илън Мъск реагира в социалната мрежа Екс, която притежава:

"Това е напълно невярно. Доколкото знаем нито един терминал не е бил продаден пряко или косвено на Русия", каза Илън Мъск.

Кремъл също отрече украинските обвинения.

"Това е несертифицирана система у нас, съответно тя не може да се доставя официално и не се доставя. Следователно и не може да се използва официално. Ето защо, вероятно не трябва да се въвличаме в дискусиите между Киевския режим и предприемача Мъск", обясни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Старлинк" разполага с мрежа от около 2000 малки сателита на ниска околоземна орбита, свързани с наземни терминали, които генерират сигнал за интернет връзка.

От самото начало на руската инвазия компанията на Илън Мъск предостави на Украйна няколко хиляди терминала. Мрежата е от ключово значение за комуникациите на украинската армия.

Официален Киев и бизнесменът обаче са в сложни взаимоотношения. Украинската страна благодари за изстрелването на сателитите, но впоследствие изрази възмущение от изказване на Илън Мъск, че Киев трябва да отстъпи територии за прекратяване на войната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев се класира за основната схема на "Чалънджър" в Манама
Адриан Андреев се класира за основната схема на "Чалънджър" в Манама
Давид Борбалан организира виртуална среща с треньорите от Първа и Втора лига
Давид Борбалан организира виртуална среща с треньорите от Първа и Втора лига