НОВИНИ

Намериха тялото на скиора, затрупан от лавина в Боровец

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:22, 12.02.2024 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Намерено е тялото на скиора, затрупан от лавина в Боровец.

Това потвърди за "По света и у нас" Емил Нешев, началник на Планинската спасителна служба.

Лавината падна днес следобед в Боровец в района на пистата "Маркуджик 3". Затрупани бяха сноубордисти и един скиор. Тримата са успели да се извадят, но един е останал затрупан под снега. Сигналът е бил подаден в ПСС около 14.13 часа от свидетел от групата.

25-ма планински спасители и 4 кучета участваха в издирването му. Лавината е била с размери около 150 метра и близо 30 метра ширина.

От Планинската спасителна служба предупредиха да се избягват навятите северни, североизточни и източни склонове.

"Около 14.00 ч. се случва събитието в областта на "Маркуджик 3". Сноубордистите успяват да се изкопаят, но скиорът е в неизвестност. За съжаление, не носи със себе си задължителните атрибути за извънпистово каране като лавинен уред, например. Откриването му е много трудно, повече от 25 планински спасители са на терен, включително четири спасителни кучета, обучени за търсене в лавини, търсим и с рекодектектор. От днес има предупреждение за висока лавинна опасност в района на северни склонове, североизточни склонове, тъй като ветровете направиха така, че да има огромен пренос на снежни маси. Оттук нататък би трябвало на всеки да му светка някаква лампичка и да е наясно, че нещата не са спокойни в планината. "Маркуджик 3" не работи в момента, така че те са отишли целенасочено натам", каза Емил Нешев, началник на ПСС.

"Затрупаният нямаше лавинен уред, което доста ни затрудни, ако беше с лавинен уред щяхме да го намерим много бързо. Лавината е много голяма, много е плътен снегът и затрупаният беше на много голяма дълбочина, кучетата не успяха да сработят и не го откриха веднага за съжаление и към 19.30 вечерта го открихме с рекодектектор", заяви Ангел Керкелев, началник на спасителна база "Боровец" ПСС.

- БНТ: На каква дълбочина открихте загиналия скиор?

Ангел Керкелев: между 1,60 и 1,80 метра според мене беше, но това ще го уточняваме тепърва, имаме снимки, беше доста дълбоко.

Вижте в прякото включване на Иво Никодимов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Цолов с добро класиране във втория ден от тестовете на Формула 3 в Бахрейн
Никола Цолов с добро класиране във втория ден от тестовете на Формула 3 в Бахрейн
Треньорът на Едмонд Назарян пред БНТ: Категорията, в която се състезава, не е типична за него и това повлия (ВИДЕО)
Треньорът на Едмонд Назарян пред БНТ: Категорията, в която се състезава, не е типична за него и това повлия (ВИДЕО)