НОВИНИ

7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" ще струват 14 млрд. долара

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:47, 12.02.2024
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Близо 14 млрд. долара ще струва изграждането на двата нови блока в АЕЦ "Козлодуй", обяви министърът на енергетиката Румен Радев.

Той подписа стратегическо споразумение за сътрудничество с помощник секретаря на САЩ по енергетика Андрю Лайт. Двамата са обсъдили малки модулни реактори за преработка на отпадъците.

Максималната цена на 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй трябва да бъде до 14 млрд. долара, а цената на тока под 127 лева за мегаватчас.

"Това е, към което се стремим и то е напълно постижимо. Много е важно нататък как ще се сложат нещата организационно, решението на кабинета е за договорености при фиксирани срокове, и при фиксирана цена", каза министърът на енергетиката Румен Радев.

Американската компания "Уестингхаус" ще е готова с първа прогнозна цена на проекта до края на март.

"Ние гледаме на блокове 7 и 8 като на държавен проект с наше държавно участие, със самоучастие, което да е в диапазона между 25 - 30% и със заемно финансиране, част от което сме готови да обезпечим със съответните държавни гаранции", допълни Радев.

България и САЩ подписаха днес споразумение за цялостно сътрудничество в сферата на ядрената енергетика за мирни цели.

"Това не е просто споразумение от стратегическа значимост каквото и да е, защото когато две държави решават да изграждат заедно инфраструктурен проект, това е дълготрайно решение - то може да се развива в рамките на следващите сто години", уточни Андрю Лайт.

Основно място в споразумението заема именно изграждането на нова мощност в първата ни атомна централа.

"Ние ще се ангажираме не само в изграждането на мощността, но и на обучението на служители, не само тук в България, но и в региона, защото България ще бъде лидер в региона. Това не е просто партньорство, това е сътрудничество за следващите поколения, надявам се че моите деца ще могат да дойдат да го видят, когато бъде построен, че моите внуци също ще дойдат", коментира Андрю Лайт.

Вашингтон е поел ангажимент и да помогне на България при осигуряването на средства за новите ядрени мощности.

"Ние обсъждаме възможностите за финансиране, както мостово така и на базата на инструменти издавани на базата на нас гаранции", каза още Радев.

България се е договорила със САЩ да си сътрудничи и обменя опит по отношение на преработката и съхранението на използвано ядрено гориво.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар в Центъра за психично здраве в Бургас
Пожар в Центъра за психично здраве в Бургас
Ваня Григорова за разнобоя в БСП: От "Позитано" инициират вътрешновидово самоизяждане
Ваня Григорова за разнобоя в БСП: От "Позитано" инициират вътрешновидово самоизяждане