НОВИНИ

Кирил Петков: ПП-ДБ ще прегледат отново текстовете за промени в НПК

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:22, 12.02.2024
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

В коментар на президентското вето Кирил Петков заяви, че в ПП-ДБ ще прегледат отново текстовете за промени в НПК, с които се изменя и законът за съдебната власт, като се възстановяват част от функциите на пленума на Висшия съдебен съвет и правомощията на главния прокурор.

С ветото президентът показва, че промените са не само добри, но и трябва да влязат веднага в сила, заяви още Петков.

"Доволен съм, че след първоначалните критики, президентът явно е осъзнал колко е важна съдебната реформа в частта за Конституцията и дори временното отлагане, което беше сложено с този закон, изглежда непоносимо за него. Така че, това е една добра новина, че осъзнава конституционните промени и колко са важни. За нас наистина промените в Конституцията са много важна победа, която сме направили и затова ще огледаме закона още един път, за да сме сигурни, че част от промените в Конституцията не ги отлагаме прекалено дълго време. Това, което е позитивно, е че в началото имаше големи критики на президента към промените в Конституцията, а сега с това вето, той реално подчертава, че тези промени са не само добри, но трябва да влязат веднага в сила", каза Кирил Петков - съпредседател на "Продължаваме Промяната".

А в коментар за ветото, от партия "Възраждане " заявиха ,че за пореден път президентът повтаря аргументите им в парламентарните дебати, което можело само да ги радва.

Коментар по темата и от ИТН , председателят на парламентарната група Тошко Йорданов заяви , че тези които са отменили правомощията на главния прокурор и са разделили Висшия съдебен съвет на две, сега искат да ни върнат старото положение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват кой и как е сменил ЕГН-то и фамилията на Нотариуса
Проверяват кой и как е сменил ЕГН-то и фамилията на Нотариуса
Мануел Нойер отново не тренира с отбора на Байерн Мюнхен
Мануел Нойер отново не тренира с отбора на Байерн Мюнхен