НОВИНИ

По-топло от обичайното за месеца, но ветровито и дъждовно

bnt avatar logo
от БНТ
13:20, 12.02.2024
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Проливни валежи имаше в южните райони от страната. От измерените в станциите количества най-голямо е това в Златоград, 84 литра на кв. метър и в Райково, което е квартал на Смолян – почти 60 литра на кв. метър. Най-силни са поривите на вятъра до момента по Черноморието, както и в Хасково и Кърджали – около 70 км/ч.

По-топло от обичайното за началото на февруари ще остане и днес. Минималните температури в цялата страна са положителни, от 1° в Благоевград и Кюстендил до 14° в Бургас. В София, след 13° вчера, тази сутрин е почти 6°.

Максималните температури днес ще бъдат между 12° и 17°. Ще се задържи ветровито, с умерен и силен южен вятър. На много места ще бъде с валежи от дъжд, по-интензивни отново в Рило-Родопската област, а отделни райони от Югоизточна България ще има и гръмотевици. Границата между дъжд и сняг в планините ще бъде на около 1700 метра.

Предупреждение от втора степен, код оранжево, за значителни количества, остава в сила и днес в областите Смолян и Кърджали, а в източната половина от страната се очакват опасно силни пориви на вятъра.

ВТОРНИК
В края на деня валежите ще спират и през нощта ще вали все още главно в Източна България. Вятърът ще бъде слаб до умерен, вече с посока от северозапад. Минималните температури утре ще бъдат между 2° и 9°, в София - около 3°, а максималните - между 9° и 14°. Ще се задържи предимно облачно, в много райони с валежи от дъжд, но вече слаби. Ще духа умерен, в Дунавската равнина - временно силен северозападен вятър. Ветровито ще е и по Черноморието, с умерен северозападен вятър. Валежи от дъжд се очакват само по южното крайбрежие. В планините ще духа умерен и силен, също северозападен вятър. Ще има валежи от сняг, под 1200 м - от дъжд.

В близките дни температурите ще продължат да се понижават. В сряда ще има и все още валежи, на повече места в Северна България и в планините. След това ще има повече слънчеви часове, но ще бъде по-често ветровито.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росица Денчева влезе в топ 1000 на световната ранглиста за жени
Росица Денчева влезе в топ 1000 на световната ранглиста за жени
Кметът на варненския район "Одесос" отново обжалва прекратяването на правомощията му
Кметът на варненския район "Одесос" отново обжалва прекратяването на правомощията му