НОВИНИ

Земеделци и животновъди от Великотърновско затвориха пътя Русе - Свиленград

Играят хоро и изливат мляко на пътя край Поликраище

bnt avatar logo
от БНТ
12:06, 12.02.2024
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

26 земеделски организации не се отказват от протестите и продължават да блокират пътища в различни точки на страната. Недоволните ще представят декларация с подробните си искания, които включват и оставка на министъра на земеделието Кирил Вътев. Техни представители отново ще преговарят днес с правителството. Другата част от фермерите ще подпишат споразумение за мерките, с които държавата ще подпомогне земеделските производители. Подписването на меморандум слага край на техните протестни действия.

Земеделци и животновъди от Великотърновска област затвориха в 10.30 ч. международния път Русе - Свиленград край село Поликраище. Пътят ще остане блокиран за четири часа, но през цялото време ще бъдат пропускани леки автомобили.

"Оставка задължително, защото министърът не е последователен. Не може да се афишира, че ще бъде питан Брюксел или еди-кой си ще бъде попитан затова ние как ще живеем, как ще работим. Нашите климатични условия са по-различни. Не може аз да се съобразявам с някаква директива, която не отговаря на времето ни. Безмитният внос, който пуснаха на Украйна, е нерегламентиран за нас. Те не отговарят на нито едно изискване на ЕС било за екологичност, било за спазване на пестицидната директива", заяви Марин Богомилов- председател на земеделска кооперация в Поликраище.

"Подобен ад не е бивал. Това е абсолютна анархия било то от към изисквания, които трябва да спазваме, бил то търговци, които ни предлагат семена, торове и препарати, разбира се и те трябва да оцеляват. От другата страна натиска за рентите и наемите, просто е абсолютна касапница. Този бизнес трябва да може и да работи", каза Миглена Вашкова.

"Дойдохме на протеста, защото обичаме това, което правим. Правим го с желание. Това да създадеш нещо, да го видиш как израства и просто искаме да останем в България", посочи Мария Георгиева.

Вижте повече в прякото включване на Зорница Илиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима загинали при стрелба в офис на фирма в Гърция
Четирима загинали при стрелба в офис на фирма в Гърция
Министър Вътев се среща с недоволните от споразумението земеделци
Министър Вътев се среща с недоволните от споразумението земеделци